Vera Dalm, directeur Milieu Centraal hoopt dat keurmerkhouders gaan samenwerken. Wat haar betreft komt er geen keurmerk meer bij en ze hoopt dat de app over twee jaar overbodig zal zijn. Dit zegt ze in haar blog op Joop.nl. In de nu volgende blog geeft ze onder meer aan hoe er gereageerd op de nieuwe KeurmerkenWijzer van Milieu Centraal:
Dankzij de nieuwe KeurmerkenWijzer.nl kun je, zelfs als je in de super- of bouwmarkt staat, meteen zien wat een keurmerk of logo op een product betekent. Is deze aankoop goed voor het milieu? Doet het iets voor dierenwelzijn of eerlijke handel? En vooral: hoe is de controle van de ruim honderd duurzaamheidskeurmerken geregeld? Van mij mag er geen keurmerk meer bij.
Geweldig om te merken hoeveel enthousiasme onze nieuwe app de KeurmerkenWijzer bij consumenten oproept. "Erg handig, precies wat ik nodig had", hoort Milieu Centraal. We krijgen veel positieve online recensies en de Facebook-pagina stroomt vol met nieuwe foto's van logo's die ingestuurd worden door nieuwsgierige consumenten: "En wat betekent deze?" Het is leuk dat consumenten dankzij onze app alerter worden op keurmerken en logo's.
Keurmerk- en logohouders zelf reageren verschillend op de KeurmerkenWijzer van Milieu Centraal. De eerste categorie is die van de 'aanvullers': fabrikanten die willen dat we meer informatie geven over hun keurmerk. Antwoord: nee, de informatie moet namelijk in het schermpje van een mobiele telefoon passen. Op onze website kunnen we wel meer informatie vermelden.
Tweede categorie is die van de 'scoorders'. De keurmerkhouders die goed in onze app scoren, kloppen zich trots op de borst dat ze met vier of vijf bolletjes hoog (goed, respectievelijk zeer goed) scoren op milieu, dierenwelzijn, eerlijke handel of controle. Het is hen van harte gegund.
Derde categorie zijn de stille-willies. De logo's die drie bolletjes of minder scoren houden zich op een enkeling na opvallend stil.
En categorie nummer vier, dat is meteen de leukste: 'de discussianten'. Zij doen heel veel moeite om meer bolletjes te krijgen, dragen argumenten aan dat hun controle wel goed geregeld is of dat ze veel meer aandacht aan milieu en dierenwelzijn besteden dan bijvoorbeeld EKO, het keurmerk van de biologische landbouw.
De mailtjes variëren van feitelijk tot soms bijna flirterig. Dat laatste is misschien om in het gevlei te komen bij onze onderzoekers? De meeste keurmerk- en logohouders zijn vooral bezig om zichzelf zo goed mogelijk te verkopen en te promoten. En daar ben ik blij mee. Want het gaat Milieu Centraal erom dat het gesprek op gang komt over het gegeven dat er veel te veel logo's en keurmerken in omloop zijn. Onze KeurmerkenWijzer zorgt voor transparantie, maar we moeten niet vergeten dat de consument door de vaak goed bedoelde groene blaadjes en lachende koeien de waarde van echte keurmerken niet meer kan zien.
Ik mis een essentieel element in het huidige debat. De crux van onze nieuwe app is niet dat er zo veel mogelijk keurmerken in komen. Integendeel. Het liefst merk ik dat de app over twee jaar overbodig is, omdat er dan nog maar een paar robuuste keurmerken over zijn gebleven. Milieu Centraal wacht met smart op het nieuws dat keurmerken gaan samenwerken met elkaar, dat logohouders zich gaan samenvoegen tot een keurmerk of dat er keurmerken worden opgeheven. Volgend jaar mogen er geen tweehonderd keurmerken en logo's in de KeurmerkenWijzer staan, maar vijftig of minder. Kom op logomakers en keurmerkhouders: wie is de eerste?!
Vera Dalm is op twitter te vinden als @veradalm
Bron: Joop.nl
Abonneren
Vacatures
"Vera Dalm, directeur Milieu Centraal: "Van mij mag er geen keurmerk meer bij"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 Gezocht: boeren met interesse in een voedselbos
- 2023-09-28 "Samen regelen we de wateraanvoer in dit gebied"
- 2023-09-25 LTO verzet zich bij Raad van State tegen natuurplan Zeewolde
- 2023-09-25 Demeter Monitor 2022/2023: Lichte omzetstijging Demeter-producten in 2022 ondanks moeilijke marktsituatie
- 2023-09-25 Subsidie van 25.000 euro voor 'De Nieuwe Boerenfamilie'
- 2023-09-22 Wachtlijst voor natuurinclusief boeren via Land van Ons
- 2023-09-21 Niet-toegestaan glufosinaat aangetoond in biologische producten
- 2023-09-19 Nieuw in Nederland: keuzedeel agro-ecologie
- 2023-09-18 Inschrijven voor Nuffield Scholarship kan tot 1 oktober
- 2023-09-12 Nieuwe masterclass biologisch van de HAS en Yuverta start eind oktober
- 2023-09-08 Aanmelden Innovatie Challenge voor studenten en young professionals geopend
- 2023-09-07 Blauwtongvirus vastgesteld op enkele schapenbedrijven in Midden-Nederland
- 2023-09-05 VK stelt verplichting COI bij import vanuit de EU opnieuw uit
- 2023-08-31 Linda Broekhuizen nieuwe voorzitter bestuur Foodvalley NL
- 2023-08-17 Extra toezicht op percelen op afstand van de hoofdlocatie
- 2023-08-17 Totaal beheerd vermogen Triodos Investment Management in het eerste halfjaar van 2023 +3,5%
- 2023-08-15 Start tweede inspectie bij hoog risico bedrijven
- 2023-08-11 Alle informatie over eiwithoudende gewassen gebundeld op Zwitsers kennisplatform
- 2023-08-09 Grootste nationale groenteprogramma van start, 120.000 kinderen leren over gezonde voeding
- 2023-08-09 KNMI werkt aan nieuwe klimaatscenario’s