Niek, Cécile en Jan
Cécile geeft aan dat ze het belangrijk vinden dat alle producten van de boerderij direct aan de klant afgezet worden. "Alles wat wij produceren wordt daarom in de boerderijwinkel verkocht of wordt gebruikt in de kookworkshops die wij op de boerderij organiseren." Deze kookworkshops, die vaak een onderdeel zijn van een dag arrangement in de streek, worden door diverse koks verzorgd.
Eén van de ruimtes waar de workshops gehouden worden. Dit is een oude schuur.
In de boerderijwinkel, die net als de keukens in een omgebouwde oude schuur op het terrein te vinden is, liggen naast de eigen producten biologische producten (zoveel mogelijk uit de streek) in de schappen. "Streekproducten die niet biologisch zijn komen er bij ons niet in." De winkel is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. "De klanten komen onder meer uit Tilburg en omliggende dorpen en in de zomer hebben we ook veel klanten van de campings."
Volgens Cécile zijn de bio-producten in de winkel absoluut niet duur. "We kunnen onze producten tegen een zeer redelijke prijs aanbieden doordat we rechtstreeks naar de consument afzetten." Op 't Schop worden een stuk of 80 vleeskoeien van het ras Blonde d'Aquitaine gehouden. Ook dit vlees wordt in de boerderijwinkel verkocht. "Hierdoor creëren we zelf meerwaarde voor ons vlees", geeft ze aan. Na één jaar gaan de koeien naar natuurgebieden. Zo graast een deel van de koeien in Landgoed De Hoevens Alphen. Daarnaast loopt een groot deel in natuurgebied de Opslag van zo'n 300 hectare. Het wordt samen met 8 collega-boeren uit de regio integraal beheerd.
Moestuin
Eerder dit jaar hebben de Wageningse studenten Roos en Hendrik een biologische moestuin op het terrein van 't Schop opgezet. De tuin is aangelegd aan de hand van een heel traditioneel tuinontwerp. De studenten zijn daar vroeg in het voorjaar mee begonnen en Niek heeft een cursus bio-moestuinieren gedaan om de kneepjes van het vak te leren.Dit jaar kunnen de workshopdeelnemers dus voor het eerst ook met biologische groenten uit de eigen moestuin van 't Schop werken. "Dit is onderdeel van het programma, de deelnemers oogsten zelf groenten en kruiden uit onze moestuin en daar gaan ze vervolgens mee aan de slag in de keukenworkshop. Momenteel werken we daarom veel met pompoen, courgette, kolen, aardappelen en suikermaïs. We zijn erg tevreden met de opbrengst en we kunnen ook een deel van de groenten in onze winkel verkopen", vertelt Niek.
Niek is de zoon van Jan en Cécile en maakt inmiddels deel uit van de VOF. Naast de werkzaamheden op de boerderij werkt hij sinds maart parttime bij BAJK. "Ik vind het erg leuk om met vee én mensen te werken. Je ziet direct het resultaat van je werk, dat maakt het mooi." Bij BAJK is Niek onder meer verantwoordelijk voor de projecten. 'Bedrijfsopvolging - verdien je eigen toekomst' is er daar één van. Heel toepasselijk voor mijn situatie."
Voor meer informatie:
Cécile, Jan en Niek van den Broek
Biologische Boerderij 't Schop
Esbeekseweg 2
5081 ED Hilvarenbeek
013 5056156
[email protected]
www.hetschop.nl