Producenten bezorgd over lekken e-waste

NVMP spreekt handelende gemeenten aan op hun zorgplicht

De Vereniging NVMP maakt zich zorgen over de handel van een aantal gemeenten in afgedankte elektrische apparaten. Deze gemeenten verkopen waardevol elektronisch afval ('e-waste') aan handelaren die daar grif geld voor bieden. Een deel van dit verhandelde e-waste wordt gebrekkig verwerkt of illegaal geëxporteerd naar ontwikkelingslanden. De NVMP pleit er daarom voor dat de overheid alle gemeenten verplicht om e-waste uitsluitend af te geven aan het inzamelsysteem Wecycle of andere gecertificeerde partijen die hoogwaardige verwerking kunnen garanderen.

De zorg van de NVMP is gewekt door een onderzoek dat Wecycle de afgelopen twee jaar heeft laten doen naar de afgifte van e-waste door de gemeentelijke milieustraten. Daaruit blijkt gelukkig allereerst dat de grote meerderheid, 85% van gemeenten, alle e-waste afgeeft aan Wecycle. Anderzijds zijn er ongeveer zestig gemeenten die waardevol afval afgeven aan handelaren. In een aantal gevallen is sprake van onkunde of gebrekkige communicatie. Maar een klein deel van deze groep, een tiental, handelt doelbewust in waardevol afval om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Na volledige afronding van de schouw later deze maand, gaat Wecycle in nader gesprek met deze gemeenten. Indien zij zich niet aan het afgiftecontract willen houden, zal Wecycle nadere stappen ondernemen.

Alle gemeenten op één na hebben een afgiftecontract gesloten met Wecycle om alle e-waste die zij inzamelen af te geven, in ruil voor een onkostenvergoeding. Wecycle laat dit afval ophalen, sorteren en recyclen door gecertificeerde bedrijven. Daarbij worden de hoogste eisen gesteld aan de zorg voor het milieu en aan het percentage teruggewonnen stoffen. De inzameling en recycling wordt geregistreerd en naar de overheid verantwoord.

Wecycle accepteert alle e-waste, ongeacht of die restwaarde heeft of juist geld kost om te recyclen. Dat laat ruimte voor handelaren die uitsluitend voor de meest waardevolle apparaten geld bieden en die zich richten op een zo hoog mogelijke winst in plaats van een optimaal recyclingresultaat. De handelende gemeenten leveren vervolgens aan Wecycle het resterende e-waste dat geld kost om te verwerken.

Nu blijkt dat een aantal gemeenten zich niet houdt aan hun contractuele verplichting om alle e-waste af te geven voor verantwoorde verwerking, vraagt de NVMP de overheid om die afgifte verplicht te stellen aan Wecycle of andere organisaties die een hoogwaardige recycling garanderen. De afgifteplicht versterkt de wettelijke zorgplicht die gemeenten hebben voor de verantwoorde verwerking van hun afval en sluit de afvalketen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven