In grote wereldsteden is streetfood al jaren ongekend populair. Van New York tot Shanghai en van Londen tot Berlijn eten arbeiders, studenten en zakenlui dagelijks uit het aanbod van eetstalletjes en food trucks. En al is de food truck ook in Nederland gearriveerd, in het Amsterdamse straatbeeld is hij - op de eeuwige hotdogkar na - nergens te bekennen. Een groot aantal culinaire ondernemers staat echter te popelen om Amsterdammers van goed en gezond streetfood te voorzien. Tot nu toe wordt deze ontwikkeling geremd door gemeentelijke regelgeving. Om te laten zien dat het ook anders kan, brengt The Food Line-Up op dinsdag 16 oktober – Wereldvoedseldag – vanaf 12:30 uur enkele food trucks naar de Amsterdamse Dam.
Naast de bekende hotdogkraam, haringkar en oliebollenwagen kent Amsterdam weinig variëteit binnen het streetfood aanbod. "Een gemiste kans", zegt Lotte Wouters, oprichter van The Food Line-Up. "In steden waar streetfood al meer voet aan de grond heeft, zie je wat voor positieve uitwerking dat heeft. Food trucks zorgen voor een culinaire en culturele verrijking van de stad en brengen goed en gezond eten naar de mensen toe. Streetfood zou een belangrijk tegenwicht kunnen bieden aan al het makkelijk verkrijgbare fastfood in onze hoofdstad. Maar het Amsterdamse vergunningenbeleid biedt deze nieuwe vorm van straathandel weinig kansen."
Idealiter zouden food trucks een paar keer per week op verschillende centrale plekken willen staan om daar hun waar te verkopen. Maar in Amsterdam bestaat een dergelijke vergunning (nog) niet. In de stadsdelen Centrum en Zuid worden slechts zes ventvergunningen toegekend, de zogenaamde bijzondere staanplaatsen, die wekelijks rouleren tussen onder andere Dam, Spui en Vondelpark. Maar wie daar op wil wachten wordt al snel gedemotiveerd. De wachttijd voor deze vergunning varieert namelijk tussen de 14 en 50 jaar. Twee andere mogelijke vergunningen, de staanplaats en (standaard) ventvergunning, worden überhaupt niet uitgeven voor de stadsdelen Centrum en Zuid en zijn door hun andere beperkingen nog minder geschikt voor de food trucks. Om food trucks in Amsterdam een toekomst te geven, moet de gemeente de regelgeving aanpassen en met de food trucks in gesprek.
Om te demonstreren hoe Amsterdam er met food trucks uit komt te zien, verzorgt The Food Line-up op dinsdag 16 oktober – Wereldvoedseldag – vanaf 12:30 uur een gezonde, lekkere en gratis lunch op de Dam. "Alle stadsbewoners, toeristen, maar zeker ook gemeenteraadsleden, journalisten en ondernemers zijn dan welkom om de toegevoegde waarde van streetfood te ervaren."
Kijk voor meer informatie op www.thefoodlineup.nl of www.facebook.com/thefoodlineup.

Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
- Nieuwe vereniging Bioplant geeft de biologische akkerbouw een nationale stem
- "Het stimuleren van biologisch en het eigen duurzaamheidsprogramma zitten elkaar niet in de weg"
- Allereerste editie van De Moestuinbeurs: 17 en 18 maart
- Boerenzoon verbindt consument, telers en boeren via website
- Midden-Oosten maakt kennis met bio-zuigelingenvoeding en opvolgmelk op basis van geitenmelk
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
16 oktober gratis food truck lunch op de Dam
Gemeentelijk beleid houdt gezonde food trucks tegen
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport
- 2023-01-10 "Klimaatlabels hebben sterke invloed op duurzame voedselkeuze"
- 2023-01-10 Anne&Max wil vestiging in Leeuwarden openen
- 2023-01-05 Instock redde meer dan 400.000 kilo voedsel in 2022
- 2023-01-05 Omzet Sligro Food Group weer boven niveau pre-Covid
- 2023-01-03 Drees Peter van den Bosch vertrekt als Algemeen Directeur Hutten
- 2022-12-23 André Brouwer draagt zijn werk voor EKO-keurmerk Horeca over
- 2022-12-23 Provincie Brabant zet in op 50% biologische bedrijfscatering
- 2022-12-08 Bio- en ecoproducten van Nutribel nieuw bij QSTA
- 2022-11-16 Naturland pleit voor ten minste 50% biologisch in kinderdagverblijven, scholen en kantines
- 2022-11-15 Boeren die duurzaam produceren hebben streepje voor bij cateraar Hutten
- 2022-11-14 Overweldigend veel animo voor investeringsronde SLA
- 2022-11-08 "Bio heeft mij enorm veranderd - in Colombia had ik er nog nooit over gehoord"
- 2022-10-10 Nieuw kookboek: Delicious Switch
- 2022-10-07 "We zetten vol in op duurzame koekjes en verpakkingen"
- 2022-10-06 Patiënten Tjongerschans eten biologisch van Botmas
- 2022-09-29 Exki krijgt 12,5 miljoen euro van overheden voor doorstart
- 2022-09-29 Pilot met True Pricing bij Triodos