16 oktober gratis food truck lunch op de Dam

Gemeentelijk beleid houdt gezonde food trucks tegen

In grote wereldsteden is streetfood al jaren ongekend populair. Van New York tot Shanghai en van Londen tot Berlijn eten arbeiders, studenten en zakenlui dagelijks uit het aanbod van eetstalletjes en food trucks. En al is de food truck ook in Nederland gearriveerd, in het Amsterdamse straatbeeld is hij - op de eeuwige hotdogkar na - nergens te bekennen. Een groot aantal culinaire ondernemers staat echter te popelen om Amsterdammers van goed en gezond streetfood te voorzien. Tot nu toe wordt deze ontwikkeling geremd door gemeentelijke regelgeving. Om te laten zien dat het ook anders kan, brengt The Food Line-Up op dinsdag 16 oktober – Wereldvoedseldag – vanaf 12:30 uur enkele food trucks naar de Amsterdamse Dam.
 
Naast de bekende hotdogkraam, haringkar en oliebollenwagen kent Amsterdam weinig variëteit binnen het streetfood aanbod. "Een gemiste kans", zegt Lotte Wouters, oprichter van The Food Line-Up. "In steden waar streetfood al meer voet aan de grond heeft, zie je wat voor positieve uitwerking dat heeft. Food trucks zorgen voor een culinaire en culturele verrijking van de stad en brengen goed en gezond eten naar de mensen toe. Streetfood zou een belangrijk tegenwicht kunnen bieden aan al het makkelijk verkrijgbare fastfood in onze hoofdstad. Maar het Amsterdamse vergunningenbeleid biedt deze nieuwe vorm van straathandel weinig kansen."

Idealiter zouden food trucks een paar keer per week op verschillende centrale plekken willen staan om daar hun waar te verkopen. Maar in Amsterdam bestaat een dergelijke vergunning (nog) niet. In de stadsdelen Centrum en Zuid worden slechts zes ventvergunningen toegekend, de zogenaamde bijzondere staanplaatsen, die wekelijks rouleren tussen onder andere Dam, Spui en Vondelpark. Maar wie daar op wil wachten wordt al snel gedemotiveerd. De wachttijd voor deze vergunning varieert namelijk tussen de 14 en 50 jaar. Twee andere mogelijke vergunningen, de staanplaats en (standaard) ventvergunning, worden überhaupt niet uitgeven voor de stadsdelen Centrum en Zuid en zijn door hun andere beperkingen nog minder geschikt voor de food trucks. Om food trucks in Amsterdam een toekomst te geven, moet de gemeente de regelgeving aanpassen en met de food trucks in gesprek.
Om te demonstreren hoe Amsterdam er met food trucks uit komt te zien, verzorgt The Food Line-up op dinsdag 16 oktober – Wereldvoedseldag – vanaf 12:30 uur een gezonde, lekkere en gratis lunch op de Dam. "Alle stadsbewoners, toeristen, maar zeker ook gemeenteraadsleden, journalisten en ondernemers zijn dan welkom om de toegevoegde waarde van streetfood te ervaren."

Kijk voor meer informatie op www.thefoodlineup.nl of www.facebook.com/thefoodlineup.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven