Fleckvieh tweede ras van Nederland

Acht jaar na haar introductie in Nederland is Fleckvieh, qua aantal melkcontrolekoeien, na Holstein het tweede ras van Nederland geworden. Met 8854 melkcontrolekoeien heeft Fleckvieh deze positie van MRIJ overgenomen. Daarmee is Fleckvieh het grootste dubbeldoelras van Nederland. De toename van het aantal Fleckvieh kruisingskoeien in de melkcontrole bedroeg ruim 2600 stuks. Dat is een toename van bijna 30%. Dit blijkt uit een analyse van het melkcontrole jaaroverzicht van CRV.
 

Productiestijging

Ook in de melkproductie is Fleckvieh met een flinke opmars bezig. Elk jaar komen er meer 50% en 75% Fleckviehkruislingen aan de melk want het aantal inseminaties stijgt nog steeds. Afgelopen jaar heeft Bayern Genetik weer 21% meer Fleckviehrietjes verkocht. Naarmate de koeien ouder worden stijgt de productie. Fleckviehkoeien hebben, nog meer dan andere rassen, de gewoonte om rustig te starten in de eerste lactatie. Door de grote toename aan nieuwe kruisingsdieren blijft de Fleckviehpopulatie de jongste van alle rassen (gemiddeld 3.01 jaar) met de minste melkdagen (319 dagen).
 

Fleckviehkoe de hoogste jaarproductie

Naast de opmars van de Fleckvieh kruislingen is het een 100% Fleckviehkoe die alle Nederlandse melkkoeien de loef afsteekt. Sonne, de geimporteerde Fleckviehkoe van Johan Bergsma uit Nijesleek, realiseerde de hoogste economische jaarproductie over alle rassen. Sonne produceerde in haar vierde lactatie in 308 dagen maar liefst 14.217 kilogram melk met 5.29% vet en 4.11% eiwit. Daarbij is Sonne bijzonder vruchtbaar. Met de eerste inseminatie was ze drachtig en binnen één jaar kreeg ze weer een kalf.
 

Extra kracht en gezondheid voor de Nederlandse koe

Fleckvieh wordt in de eerste plaats gebruikt om de Nederlandse melkkoe extra kracht en gezondheid te geven. De Fitnesskenmerken zijn met 44% het sterkst vertegenwoordigd in de selectie van Fleckviehfokstieren. Dit resulteert in voordelen als een goede vruchtbaarheid, een uitstekende uiergezondheid, circa 40% lagere veterinaire kosten en de extra inkomsten uit Omzet&Aanwas.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven