Fotoreportage en verslag Bio-Congres 2012

Tholen - Gisterenmiddag (10-10-2012) hebben 180 ondernemers, producenten en medewerkers uit de biologische branche het Bio-Congres 2012 bijgewoond. Het congres met het thema 'duurzaamheid smaakt naar meer' werd gehouden bij Triodos Bank in Zeist. Zij organiseerden het congres samen met Bionext.

Presentator Menno Bentveld was dagvoorzitter. Tijdens het congres is de erepenning van verdienste voor de biologische landbouw en voeding uitgereikt aan de provincie Noord-Holland, in de persoon van gedeputeerde Jaap Bond. Hij gaf aan erg vereerd te zijn. Ook maakte Johan Bakker tijdens het congres de eerste halfjaarcijfers van 2012 officieel bekend. De consumentenbestedingen aan biologische voeding zijn in die periode met 11,8% toegenomen. Hij toonde ook de meest opvallende resultaten.

Klik hier om de fotoreportage van het congres te bekijken.Het congres ging van start met Bavo van den Idsert (directeur Bionext) en Suzanne van der Pijll (voorzitter a.i. Stichting EKO-keurmerk) die aan de hand van diverse stellingen antwoord gaven op de vraag hoe duurzaam biologisch is. Na de bekendmaking van de cijfers sprak Arie van Doesburg, unitmanager vers PLUS Retail, over de verduurzamingsslag die PLUS de afgelopen jaren gemaakt heeft.

Bart Boon van Eco Fields nam vervolgens het woord. Hij verving Johan Halmans van Gulpener, die verstek moest laten gaan als gevolg van een val met zijn mountainbike. Bart vertelde over de totstandkoming van het merk Eco Fields. Eco Fields produceert, verwerkt en verkoopt als eerste in Nederland biologisch kalfsvlees. De verschillende delen van het kalf worden verwerkt in onder meer kroketten, saucijzenbroodjes, Mexicano's en hamburgers. Hiermee is ook meteen de grootste uitdaging in het creëren van afzet mee aangepakt (vraag van Niels Back, Triodos Bank). "De grootste uitdaging is het verwaarden van het hele dier. Inmiddels is er markt voor in de vorm van al onze producten."

Klik hier om de fotoreportage van het congres te bekijken.

Jan Groen, managing director Green Organics, vertelde na de pauze hoe zijn bedrijf uitgegroeid is tot marktleider op het gebied van biologische groenten. "Samenwerking en duurzame relaties zijn cruciaal, alleen daardoor kunnen wij zorgen dat er jaarrond bio-vollegrondsgroenten in de schappen liggen." Daniel Povel, directeur zakelijk Triodos Bank, sprak vervolgens over hoe de biologische sector en een missiegedreven bank elkaar versterken. Hij heeft de volgende tip voor de bio-branche: "Deze periode van groei betekent niet dat dit het moment is om op de lauweren te gaan rusten."

Na de uitreiking van de penning aan Jaap Bond, kwam de laatste spreker naar voren. Peter Klosse, lector Gastronomie in Leeuwarden en Maastricht, vertelde over de succesfactoren voor duurzamere consumptie en hoe veelzijdig het begrip gastronomie is.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven