Biologische akkerbouwers verbouwen hoofdzakelijk zomertarwe, vooral vanwege de betere bakkwaliteit van zomertarwe. Na uitgebreide proeven op demovelden concludeert Agrifirm Plant dat wintertarwe toch een prima alternatief kan zijn.
Wintertarwe staat circa vijf maanden langer op het veld dan zomertarwe en de oogstopbrengst is hoger. Het wordt echter hoofdzakelijk gebruikt voor afzet in veevoer, waardoor de prijs per ton lager is dan voor baktarwe. Uit proeven van Agrifirm Plant blijkt echter dat er verschillende rassen wintertarwe zijn die geschikt zijn als baktarwe. Dit betekent een hogere oogstopbrengst én een hogere uitbetalingsprijs.
Overstappen naar wintertarwe heeft volgens Henri Hendrikse, specialist biologische akkerbouw bij Agrifirm Plant een aantal voordelen. "Afgelopen seizoen hadden we in de biologische zomertarwe behoorlijk last van gele roest. Er zijn steeds minder rassen die hiertegen resistent zijn. Wintertarwe rassen hebben betere resistenties. Daarnaast wortelt wintergraan dieper wat een gunstig effect heeft voor de vervolgteelt." De overstap is goed te doen, aldus Hendrikse. "De wintertarwe kan net als de zomertarwe, op 25 centimeter rijafstand gezaaid worden. De bemestingskosten zijn hoger, maar het uiteindelijke rendement is ook hoger, dus die kosten haal je er weer uit. Vooral de nieuwere rassen wintertarwe zijn een prima alternatief voor zomertarwe."
Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Biologisch Akkerbouw van Agrifirm.
Abonneren
Vacatures
Conclusie na meerjarige proeven:
Biologische wintertarwe goed alternatief voor zomertarwe
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Student staat met zijn bio-vleeswebshop in de Food100
- 2023-09-08 Influencer verlegt zijn grenzen bij de (bio-)boer
- 2023-09-08 Wat kun je doen tegen blauwtong?
- 2023-09-05 Boeren en burgers bekijken nieuwe stal met kraambungalows op Nieske's Erf
- 2023-09-04 "Elke zaterdag sta ik weer sleutels uit te delen"
- 2023-08-23 Het antwoord op de vraag: 'Waarom zou je biologisch eten?'
- 2023-08-18 "Sinds dit jaar lever ik ook aan de Tweede Kamer"
- 2023-08-17 "Rendementsverbetering biologisch rundvlees nodig"
- 2023-08-16 Voor 2024 weer een fors aantal omschakelaars verwacht in Ierland
- 2023-07-14 Vion en Danish Crown werken samen in Noord-Duitsland
- 2023-07-10 "We zien dat consumenten de biologische producten laten liggen"
- 2023-07-04 Groep 6 volgt varkenslessen op biologische varkenshouderij in Putten
- 2023-06-29 Vion versnelt strategie en brengt capaciteit in lijn met de markt
- 2023-06-19 Barth-Misset Fonds financiert opnieuw vier innovatieve projecten
- 2023-06-12 Denemarken: Friland ziet omzet biologisch vlees afnemen
- 2023-06-07 Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- 2023-06-07 Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- 2023-06-05 Drie jaar undercover in de bio-industrie en vervolgens zelf verdacht van dierenmishandeling
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam