Conclusie na meerjarige proeven:

Biologische wintertarwe goed alternatief voor zomertarwe

Biologische akkerbouwers verbouwen hoofdzakelijk zomertarwe, vooral vanwege de betere bakkwaliteit van zomertarwe. Na uitgebreide proeven op demovelden concludeert Agrifirm Plant dat wintertarwe toch een prima alternatief kan zijn.

Wintertarwe staat circa vijf maanden langer op het veld dan zomertarwe en de oogstopbrengst is hoger. Het wordt echter hoofdzakelijk gebruikt voor afzet in veevoer, waardoor de prijs per ton lager is dan voor baktarwe. Uit proeven van Agrifirm Plant blijkt echter dat er verschillende rassen wintertarwe zijn die geschikt zijn als baktarwe. Dit betekent een hogere oogstopbrengst én een hogere uitbetalingsprijs.



Overstappen naar wintertarwe heeft volgens Henri Hendrikse, specialist biologische akkerbouw bij Agrifirm Plant een aantal voordelen. "Afgelopen seizoen hadden we in de biologische zomertarwe behoorlijk last van gele roest. Er zijn steeds minder rassen die hiertegen resistent zijn. Wintertarwe rassen hebben betere resistenties. Daarnaast wortelt wintergraan dieper wat een gunstig effect heeft voor de vervolgteelt." De overstap is goed te doen, aldus Hendrikse. "De wintertarwe kan net als de zomertarwe, op 25 centimeter rijafstand gezaaid worden. De bemestingskosten zijn hoger, maar het uiteindelijke rendement is ook hoger, dus die kosten haal je er weer uit. Vooral de nieuwere rassen wintertarwe zijn een prima alternatief voor zomertarwe."

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Biologisch Akkerbouw van Agrifirm.

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven