"Wij zijn echt een stel gelukkige boeren"

De Stadsboerderij in Almere: boeren met gezicht naar de stad

Tholen - Boeren met gezicht naar de stad. Dat is wat Tineke van den Berg en Tom Saat voor ogen hadden toen zij De Stadsboerderij in Almere begonnen. De stadsboeren nemen de publieksfunctie van de boerderij erg serieus. "Mensen zoeken op verschillende manieren binding met de boerderij. Er lopen hier vrijwilligers rond, anderen investeren in zonnepanelen, er zijn mogelijkheden om stage bij ons te lopen, men kan een koe adopteren en er komen bijvoorbeeld ook veel opa's met hun kleinkinderen", vertelt Tineke.


Tineke bij de cirkelvormige kruidentuin van De Stadsboerderij. Rechts zijn de zonnepanelen op de schuur goed zichtbaar.

Bij de publieksfunctie hoort ook duidelijk de biologische Boerenmarkt die elke zaterdag gehouden wordt in de nieuwe schuur van de Stadsboerderij. "Deze markt vindt sinds vorig jaar deze tijd op ons terrein plaats. De deelnemers waren niet meer gelukkig met de oude locatie en hier hebben ze de beschikking over voldoende ruimte in een sfeervolle ambiance. Het is iedere week een feestje."

De markt bestaat uit een groot deel vaste kramen, aangevuld met wat wisselende kramen. "Iemand met textiel bijvoorbeeld of elektrische auto's. Hierdoor worden de marktbezoekers steeds weer verrast." In het marktcafé kunnen de bezoekers terecht voor koffie en wat lekkers. Deze lekkernijen worden overigens vaak klaargemaakt door Roos, de dochter van Tineke en Tom. Zij runt het marktcafé. Zoon Tycho is volgens zijn moeder meer 'van de boerderij'. "Hij ziet overal handel in en weet alles van het bedrijf."


Hier wordt de markt iedere zaterdag gehouden. Dankzij de overkapping hindert regen de markt niet.

De Stadsboerderij is in 1996 opgericht. Tineke en Tom bleken na hun ontmoeting hetzelfde bedrijf voor ogen te hebben. "Daarom besloten we samen een stadslandgoed op te gaan zetten. We hebben inmiddels echt het ideale bedrijf en hebben hiermee onze droom waargemaakt. Wij zijn echt een stel gelukkige boeren."

Er is bewust gekozen voor de biologisch-dynamische werkwijze. "Dat is echt de basis van ons bedrijf. We merken dat alles steeds meer met elkaar samenhangt." De koeien op de boerderij zijn bijvoorbeeld vooral in dienst van de rest van de boerderij. "We houden ze op een heel extensieve wijze en vooral voor de mestvoorziening, ze krijgen maar een klein beetje krachtvoer." Naast grasklaver krijgen de koeien ook het overschot uit de akkerbouw te eten. "Momenteel genieten ze bijvoorbeeld van rode bieten en de resten van onze suikermaïs-productie, dat is echt een traktatie voor ze."


De Marchigiana-koeien genieten van de rode bieten.

Het enige minpuntje volgens Tineke is dat De Stadsboerderij slechts één hectare in erfpacht. "Over het akkerland rondom De Stadsboerderij hebben we helaas geen zekerheid. Het zou me echt gelukkig maken als we een deel van het kavel voor bijvoorbeeld een periode van veertig jaar mogen pachten." Ze heeft er vertrouwen in dat dit goed gaat komen. "De gemeente is heel fanatiek als het gaat om stadslandbouw. We moeten met zijn allen voorkomen dat stadslandbouw slechts een hype blijft. Het is de ideale manier om verbonden te blijven met de voedselproductie."


Het Voorhuis met daarin onder meer de boerderijkeuken en een sfeervolle tuinkamer.

Ekoland Innovatieprijs

Het ondernemerschap van Tineke en Tom is in januari van dit jaar beloond met de Ekoland Innovatieprijs. "We waren al enorm verrast door de nominatie en het is fantastisch dat we hem ook nog wonnen. Dat is echt een teken van erkenning. De jury heeft hier uren rondgelopen en is met onze medewerkers, stagiaires en zzp'ers in gesprek gegaan om een volledig beeld te krijgen." Tineke benadrukt wel dat zij het niet als een wedstrijd wilde zien. "Dat kan gewoon niet, de bedrijven zijn niet te vergelijken."

Voor meer informatie:

Tineke van den Berg
De Stadsboerderij Almere
Kemphaanpad 14
1358 AC Almere
036 5384262
destadsboerderij@planet.nl
www.stadsboerderijalmere.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven