Edith Lammerts van Bueren en Niek en Michiel Vos

Verrassende uitslag Helden van de Smaak-verkiezing met 2 winnaars

Tijdens de openingshappening van de landelijke Week van de Smaak op 29 september in Amersfoort werd de uitslag bekend van de Helden van de Smaak verkiezing 2012. Voor het eerst sinds de start van deze jaarlijkse verkiezing, met dit maal 'de aardappel' als thema, riep de jury twee finalisten uit tot winnaars van de titel Held van de Smaak 2012: plantenveredelaar Edith Lammerts van Bueren (Utrecht) en aardappeltelers Niek en Michiel Vos (Flevoland).Edith Lammerts van Bueren is werkzaam als onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut in Driebergen. Zij zet zich al vele jaren in voor de veredeling van lekkere en duurzame aardappelrassen voor de biologische sector. De aardappel is een belangrijk gewas in de biologische landbouw, en het zoeken en ontwikkelen van rassen die bestendig zijn tegen de schimmelziekte Phytophtra is een belangrijke opgave. Van Bueren werkt daarbij nauw samen met een groep van telers. Hiermee legt zij een essentiële verbinding tussen wetenschap en praktijk.

Niek en Michiel Vos, aardappeltelers in het hart van de Noordoostpolder (Flevoland) behoren van meet af aan tot de groep van telers met wie Lammerts van Bueren samenwerkt aan de ontwikkeling van 'resistente aardappelrassen'. Hun gedrevenheid leidde tot de ontwikkeling van een nieuw aardappelras: de Bionica, inmiddels op de markt onder de naam 'Niek's Witte', verwijzend naar de witte kleur van de aardappel. Dit ras is bestand tegen de genoemde schimmelziekte.

Met de dubbele toekenning van de juryprijs, koos de jury voor een belangwekkende ontwikkeling voor de toekomst. Een toekomst waarbij de aardappelteelt verder zal moeten verduurzamen, en het gebruik van resistente rassen zal toenemen. De kunst wordt om dit proces te verbinden met smaak en smaakontwikkeling. De beide winnaars zijn daar vanuit hun eigen invalshoek en tegelijkertijd in een vruchtbaar partnership al nadrukkelijk mee bezig. De richting die ze zijn ingeslagen – in het volle besef van de lange weg die zij nog moeten gaan – sprak de vakjury zeer aan. Na uitgebreid beraad kwam zij daarom tot de unieke keuze voor twee 'ex aequo' winnaars.

Behalve de juryprijs viel er zoals ieder jaar ook een publieksprijs in de wacht te slepen. Deze ging dit maal naar Jac Nijskens van de Historische Groentenhof in het Limburgse Beesel. Met 26 procent van de stemmen was Nijskens een overtuigende winnaar. Precies tien jaar geleden begon Nijskens met het opnieuw onder de aandacht brengen van tot dan toe vergeten groenten. Vele daarvan – pastinaak, schorseneren, snijbietjes… – verwierven intussen weer een stevige plek in de winkels en op het menu van consument en horeca.De Heldenverkiezing vormde een geslaagd begin van de Week van de Smaak die duurt tot en met 7 oktober aanstaande en is gevuld met honderden activiteiten verspreid door Nederland.

Een overzicht van wat er allemaal te doen en proeven is staat op: www.weekvandesmaak.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven