"Behandelen pompoenen alsof het eieren zijn"

Pompoenoogst van start bij Sacha Vinke in Hengstdijk

Tholen - Biologische akkerbouwer Sacha Vinke in Hengstdijk is gisteren (27 september) begonnen met de pompoenoogst. Hij teelt op 6 hectare pompoenen. "Vandaag gaan we weer verder. Met zes man zijn we vanmorgen druk geweest met het losknippen van de pompoenen. We zien de pompoenen momenteel goed liggen", vertelt Sacha.

De pompoenoogst is een heel secuur werk. "Het losknippen houdt in dat we nog 1 a 2 centimeter van de steel aan de pompoen laten zitten. Het steeltje 'verkurkt' vervolgens, waardoor de pompoen niet verdroogt." 's Middags worden de pompoenen met veel zorg ingeladen. "We behandelen de pompoenen daarbij alsof het eieren zijn. Elke beschadiging kan er namelijk voor zorgen dat de pompoen gaat rotten. Met het knippen is het dus ook oppassen daarvoor."Er wordt zo'n 1 hectare per dag geoogst. Zondag heeft Sacha alvast een rustdag ingepland. "Dat is ook wel nodig. De pompoenoogst is een heel intensief karwei, en vooral het laden is zwaar."

Sacha verwacht een gemiddelde oogstopbrengst. "Ondanks de natte, koude zomer lijkt het allemaal mee te vallen. Het mooie nazomerweer heeft ook nog het nodige goedgemaakt." Volgens de akkerbouwer is de markt voor pompoenen vrij gunstig. "De markt blijft groeien en de pompoen was het afgelopen jaar vrij duur. Er zit gemiddeld vijf tot tien procent groei in de markt. Er is gewoon heel veel vraag naar biologische pompoenen."De pompoenen van S.C. Vinke worden geleverd aan Van de Weerd Pompoenen in Lelystad. Van daaruit worden de pompoenen verder verwerkt. "Dennis zorgt voor de afzet. Daar heb ik verder geen omkijken naar. Hij levert onze pompoenen in diverse verpakkingen aan grootwinkelbedrijven.

Naast pompoenen teelt Sacha ook rode bieten, aardappelen, witlof, knolselderij en haver. "Als de pompoenoogst afgerond is, duik ik weer in een ander product, zo blijf ik lekker bezig", besluit Sacha.

Voor meer informatie:

Sacha Vinke
S.C. Vinke
Sint Josephstraat 5
4585 AH Hengstdijk
06 22497063
svinke@zeelandnet.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven