Eerste winkel op bio-boerderij 'De Zeekraal' is een succes

Opening eerste Waddengoud winkel in Waddenkustgebied

Op vrijdagavond 28 september om 19:30 uur opent Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg de Waddengoud boerderijwinkel in Broek (Pieterburen). Een primeur, want hiermee is de winkel van Zorgboerderij Pieterburen de eerste Waddengoud winkel in het gehele Nederlandse Waddenkustgebied. Mensen kunnen hier streekproducten uit het Waddengebied kopen, zoals eigengemaakte geitenkazen, vlees van de eigen boerderij en veel andere delicatessen van 't Wad. De winkel vormt tevens een leertraject voor mensen met een beperking op de zorgboerderij. Ook kunnen mensen via de winkel een Waddengoud-arrangement doen, waarbij ze de Groningse Waddenkust en de historie ervan beleven.

De voornaamste taak van Zorgboerderij Pieterburen is het bieden van dagbesteding, individuele begeleiding en wonen met 24-uurs zorg voor volwassenen en kinderen met een lichamelijke of psychische beperking. De boerderijwinkel staat dan ook in dienst van de zorgboerderij. "Deelnemers van de zorgtak runnen de winkel onder begeleiding. Een goede manier om met beide benen in de maatschappij te staan, want ze leren om producten en bedrijf representatief te maken en om te gaan met mensen", aldus Annick Braspenning. Overigens maakt een professioneel kaasmaker van geitenmelk van geiten van de zorgboerderij kaas. De kaasmakerij is vanuit de winkel te aanschouwen. Ook is er een kinderboerderij, biologische moestuin en kleinschalige hondenfokkerij op de boerderij aanwezig.

Samenwerking

Zorgboerderij Pieterburen heeft ter gelegenheid van de nieuwe winkel ook een Waddengoud-arrangement ontwikkeld. Hiervoor krijgt Annick Brasspenning uit handen van Harm Evert Waalkens, voorzitter Raad van Toezicht van Stichting Waddengroep, het Waddengoud-certificaat uitgereikt. Deelnemers aan dit arrangement krijgen een rondleiding langs de zorgboerderij, de kaasmakerij en de winkel. Vervolgens gaan zij in de historische houtzagerij van Kaarsenmakerij Wilhelmus in Eenrum kaarsen maken. Afsluiting vindt plaats in Sara's Pannenkoekenhuis, welke is gevestigd in een historisch pand uit 1830 in de haven van Eenrum. "Dit arrangement laat zien wat je met samenwerking kunt voortbrengen: een prachtige beleving van de Groningse Waddenkust en haar historie. Daarnaast heeft ook de winkel zelf een sterke netwerkfunctie. Het vormt afzetpunt voor diverse leveranciers van Waddengoud gecertificeerde producten. Dit soort samenwerking tussen Waddenbedrijven zorgt voor een aantrekkelijkere Waddenkust voor onder meer toeristen", aldus Harm Evert Waalkens van Stichting Waddengroep.

Waddengoud boerderijwinkels

In 2007 werd de eerste Waddengoud-boerderijwinkel geopend in Oosterend op Terschelling. Deze winkel is van biologische schapenboerderij en -kaasmakerij 'De Zeekraal' en is een succes gebleken. Beide boerderijwinkels hebben een eigen karakter, aangezien er een totaal ander bedrijf aan ten grondslag ligt in een totaal andere omgeving. Overeenkomsten zijn te vinden in de gemeenschappelijke huisstijl en dat ze Waddengoud gecertificeerde producten in het assortiment hebben. Een concept dat het ook goed zou moeten doen in het Groningse kustgebied.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven