"De één houdt van squashen of tennissen, ik houd van buffelen"

De Stoerderij: uit de hand gelopen hobby van Arjan Swinkels

Arjan Swinkels (32) is inmiddels twee jaar bezig met De Stoerderij, een biologische waterbuffelboerderij. De boerenzoon uit Son en Breugel maakt lange dagen om het runnen van de boerderij te combineren met zijn fulltimebaan, maar hij geniet er wel van. "De één houdt van squashen of tennissen, ik houd van buffelen."

"Dit zijn de leukste dieren van Nederland"

Swinkels werkt al tien jaar bij een werving- en selectie bureau, maar in de loop der jaren begon het boerenbestaan toch weer te kriebelen. "Mijn vader hield vroeger koeien. Toen ik dertig werd, wilde ik alsnog boer worden." Het houden van koeien was, vanwege de dure melkquotumrechten, geen optie. Vanwege de q-koorts vielen ook geiten en schapen af. "Toen bleven de buffels over", lacht hij. "Maar ik heb er geen spijt van." De waterbuffel is vooral bekend als ploegdier op de rijstvelden in Azië. "Maar ze zijn ook al duizenden jaren in Europa, voornamelijk in Italië. Daar wordt ook de buffelmozzarella gemaakt. Ik ken wel iemand die deze kaas wil gaan maken, maar nu is het nog niet rendabel om de melk daarheen te brengen."


Biologisch

De Stoerderij is de eerste in Nederland die biologische buffelmelk verkoopt, vanaf de boerderij in Son en Breugel. "In ons land zijn er in totaal maar tien", weet Swinkels. "Buffelmelk is heel gezond en voedzaam, het vet- en eiwitgehalte is bijna het dubbele van gewone melk. Daarnaast kunnen veel mensen met een koeallergie deze melk wel drinken. De eigenaar hoopt over vijf tot tien jaar de huidige kudde van zestien te hebben uitgebreid naar vijftig. "Dan zou het genoeg zijn om van te leven. Ik weet al dat ik niet op deze locatie (het weiland achter de voormalige boerderij van zijn ouders, red.) in Son en Breugel kan blijven, omdat er hier op den duur huizen komen te staan. Bovendien is het te klein. Maar in Nederland moet je miljonair zijn om een boerderij te kunnen kopen. En een hectare grond kost minimaal een halve ton. Per buffel heb je een hectare nodig, dus dat wordt heel duur. Wellicht vertrek ik op den duur naar het buitenland, waar de grond goedkoop is." Tot die tijd moet Swinkels aanpoten. "Hobby's heb ik niet meer", lacht hij. "Ik ben nu zeven dagen per week van 6:00 tot 0:00 uur bezig."

Bron: Kliknieuws.nl - Son en Breugel

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven