Parel voor nieuw concept van gezondheid van onderzoeker Machteld Huber

Arts en onderzoeker Machteld Huber ontving op 20 september 2012 uit handen van mevrouw prof. dr. P.L. (Pauline) Meurs een ZonMw Parel voor haar initiatief voor een nieuw concept van gezondheid. Hierin is gezondheid het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.


WHO-definitie

Huber noemt dit nieuwe concept van gezondheid 'positieve gezondheid'. Dit concept richt zich niet louter op de toestand van 'compleet welbevinden', zoals centraal staat in de huidige definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en waarbij bijna niemand gezond is. Deze WHO-definitie leidt - onbedoeld - tot medicalisering. Zij stimuleert de neiging van mensen en de zorg om voortdurend bezig te zijn met het bestrijden van ziekte en veronachtzaamt de mogelijkheden om een zinvol leven te leiden.

Veerkracht en zelfregie

Gezondheid is een dynamisch fenomeen en aandacht voor gezondheid moet worden gezien als een onlosmakelijk onderdeel van de levenskunst en niet als iets dat pas nodig is als zich ziekten aandienen. Natuurlijk moet ziekte, waar mogelijk, worden behandeld, maar daarnaast moet er ook aandacht zijn voor het versterken van veerkracht, zelfregie en health literacy - basisgezondheidsvaardigheden.

Internationaal toonaangevend initiatief

Huber onderzoekt nu hoe de nieuwe omschrijving van gezondheid kan worden toegespitst op diverse werkterreinen in de gezondheidszorg, en hoe deze 'positieve gezondheid' en het effect van beleidsmaatregelen kunnen worden gemeten. Dit initiatief is internationaal toonaangevend. Het werd al gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ). Ook bij de vervolgstappen wordt volop internationaal samengewerkt aan de uitwerking van het nieuwe concept. Voor haar inspanningen ontving Huber een Parel van ZonMw.
 
Bron: ZonMw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven