"Bieden bewust alleen single estate-koffies aan"

The Golden Coffee Box: arabica-koffiebonen, rechtstreeks van de boer

Tholen – Direct trade met koffieboonproducenten over de hele wereld. Dat is waar The Golden Coffee Box en Boot Koffie voor staat. Bij The Golden Coffee Box wordt vooral koffie gebrand van arabica-koffiebonen die direct met de koffieboer verhandeld zijn. De koffiebrander is in dertien landen actief. "Tot ons assortiment behoren ook diverse biologische en ecologische koffiebonen. Sommige boeren zijn niet officieel gecertificeerd, maar werken wel volgens de biologische richtlijnen", vertelt Robert-Jan Zwart.De biologische koffiebonen komen uit onder meer Colombia, Ethiopië, Panama en Brazilië. The Golden Coffee Box heeft bijzonder goed contact met de boeren. Zo is Willem Boot, de broer van koffie-expert Barend, consulent in het buitenland. "Hij ondersteunt de boeren bij kwaliteitsverbeteringen en is onder andere actief in Panama, Brazilië, Ethiopië."Bij The Golden Coffee Box zijn alleen single estate koffies verkrijgbaar. "De smaak van de boon is afhankelijk van de teeltomstandigheden. Om een zo puur mogelijke smaak aan te bieden, kiezen wij er dan ook bewust voor bonen van één plantage te verwerken. Daar komt de term 'single estate' vandaan." De koffiebrander biedt inmiddels meer dan 30 soorten koffie aan. Populaire biologische koffies zijn de Braziliaanse Santa Terezinha en de Ethiopische Gayo Amaro. "Deze Brazil is een 'cup of excellence', die ook zeer regelmatig in koffiebrandcompetities gebruikt wordt. Het is een beroemde koffie, vol en met een zoete toon. En de Gayo Amaro won diverse malen de eerste of tweede plaats van Ethiopië, voor het laatst nog in januari 2011."

Ambachtelijke branders

The Golden Coffee Box werkt met ambachtelijke branders. "Deze branders kunnen aan de kleurtinten zien hoe ver het proces is. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de automatische branders. Daarbij kijkt men niet naar de boon." Het bedrijf beschikt sowieso over heel veel kennis. Zo omschrijft Robert-Jan koffie-expert Barend Boot als een wetenschapper als het gaat om koffie. "Hij is uitstekend in staat om objectief van koffie te proeven. Dat is echt een kunst."De koffiebranderij geeft bewust de voorkeur aan het hoogste segment arabica-koffiebonen. "De arabica-koffiebonen bevatten namelijk minder cafeïne dan de robusta-koffiebonen. Dit komt doordat de bonen sterk boven de hoogtegrens van 800 meter groeien. Hoe hoger de planten groeien, hoe minder cafeïne ze aanmaken. De plant maakt cafeïne namelijk van nature aan om insecten te weren."
 

Jubileum in aantocht

Volgend jaar viert The Golden Coffee Box haar veertigjarig bestaan. "Jacob Boot kocht in zijn vroegere baan als directeur van een grotere koffiebranderij bijzondere lots in, en mengde deze met de 'grote melanges'. Dat vond hij eigenlijk jammer toen. Hier ontwikkelde hij zijn visie: Hij wilde mensen laten proeven hoe goed de lots waren die hij verkocht. Daarom ontwikkelde hij de kleine brander, waar de naam van Boot koffie op gebaseerd is. Vervolgens verkocht hij de brander met groene bonen aan horeca, bedrijven en particulieren. Zij vroegen hem of hij niet voor ze kon branden. Nu levert The Golden Coffee Box de hoogste, duurzame en vaak biologische kwaliteitskoffie aan andere winkels en horecazaken. Ook is er een bekende KoffieWinkel in Baarn aan de centrale winkelstraat de Laanstraat. Hier kan men koffiedrinken, proeven, cursussen volgen, zich oriënteren op machines en inspiratie opdoen", besluit Robert-Jan.

Voor meer informatie:

Robert-Jan Zwart
The Golden Coffee Box
Laanstraat 49
3743 BB Baarn
06 53540695
marketing@goldencoffeebox.nl
www.goldencoffeebox.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven