Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weidevloer lijkt veelbelovend concept

De Koeientuin, een innovatief dier- en milieuvriendelijk huisvestingssysteem voor melkvee dat al vanaf 2009 op initiatief van Courage in ontwikkeling is, krijgt steeds meer vorm. Zo wordt nu hard gewerkt aan het inrichten en testen van de weidevloer, een vloer die een maximale gelijkenis vertoont met het echte weiland. Op twee proefopstellingen worden momenteel onder andere metingen naar de ammoniakemissie verricht.

De weidevloer is een essentieel onderdeel van de Koeientuin. De vloer is zacht, zodat de koe er comfortabel op kan liggen en tegelijk stroef en indrukbaar, zodat de koe gemakkelijk op kan staan en niet uitglijdt. Via een doordacht systeem voorkomt de weidevloer dat urine en vaste mest zich mengen, zodat ammoniakvorming zo veel mogelijk wordt voorkomen. Gunstig voor het klimaat in de stal, gunstig voor het terugdringen van de ammoniakemissie in de directe omgeving.

Sinds 2009 zijn inmiddels diverse varianten van de weidevloer ingericht en getest, met name op het vlak van koecomfort en de ammoniakemissie. Conclusie is dat het lig-, loop- en stacomfort van de koe op de vloer erg goed is. Als de koe mocht kiezen, koos ze steevast voor de weidevloer. Ook de resultaten van de eerste, indicatieve ammoniakemissiemetingen waren veelbelovend.

Mestrobot

Behalve het comfort en de werking is ook het hygiënisch schoonhouden van de weidevloer een essentiële succesfactor. Op een testvloer bij een melkveehouder in Beltrum is een prototype van een mestrobot gebouwd, een reinigingsmachine die de vaste mest als het ware opborstelt en in een opvangbak deponeert. BETEBE GmbH is op dit moment druk doende met het verder ontwikkelen van het prototype tot een robuuste, volautomatische mestrobot die meerdere keren per dag de vloer 'veegt'.

Proefopstelling

De voorbereidingen voor de eerste Koeientuinen op praktijkschaal zijn in volle gang. Terwijl gewacht wordt op de benodigde vergunningen en financiering hebben de samenwerkende partijen met adviesbureau Witteveen + Bos uit Deventer en Monteny Milieu Advies uit Renkum, twee variaties van de weidevloer op laboratoriumschaal gemaakt. Op deze proefopstellingen worden metingen verricht naar de ammoniakemissie, waarna de resultaten worden vergeleken met de resultaten van een proefopstelling van een traditionele roostervloer. "Het idee is dat we met de resultaten van de proefopstellingen straks efficiënter het optimalisatieproces van de weidevloer in de realisatie van de pilots kunnen doorlopen", aldus Erik Lindeboom van ID-Agro BV. "Dit najaar verwachten we de uitslag van de metingen. De eerste resultaten zien er goed uit."

Lees hier meer over de Koeientuin

Bron: Website Courage
Publicatiedatum: