Themamiddag: vaste planten en bloemenweides toepassen in het openbaar groen

Wilde Weelde organiseert op 20 september van 13:00-16:30 uur een studiewandeling op de Floriade over het thema: vaste planten en bloemenweides in het openbaar groen. De wandeling start in de WildeWeeldewereld tuin op de Floriade in Venlo.

Beheerders van openbaar groen en vaste plantenkwekers buigen zich deze middag over vragen als: Wat kunnen vaste planten en bloemenweides betekenen voor het openbaar groen? Hoe kunnen beplantingen duurzamer opgezet en beheerd worden? In verschillende gemeentes, waaronder Eindhoven, wordt al ge├źxperimenteerd met duurzaam beheer van vaste planten in openbare ruimtes.Wilde Weelde daagt groenbeheerders uit om een stap verder gaan. De toepassing van vaste planten kan nog duurzamer en kan tevens een nog grotere bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

Dit kan bijvoorbeeld door:
  • Pioniersplanten af te wisselen met soorten die langzaam op gang komen maar langlevend zijn.
  • In vlinderrijke beplantingen behalve nectarplanten ook waardplanten op te nemen.
  • Meer inheemse soorten aan de beplanting toe te voegen.
  • Vaste planten te combineren met bloemenweides en stinzenplanten gazons.
Ruurd van Donkelaar leidt de wandeling op de Floriade. Hij houdt zich als groenadviseur bezig met ontwerp en beheer van openbaar groen vanuit een ecologische en/of cultuurhistorische visie.

Verder wandelen mee: Jasper Helmantel, ontwerper van de WildeWeeldeWereld op de Floriade en eigenaar van zaadkwekerij de Cruydt-Hoeck en Nils van Ligten, van inheemse plantenkwekerij De Heliant.


Bijtjesbank in de WildeWeeldeWereld-tuin

De start vindt plaats in de WildeWeeldeWereld-tuin, waarna we een wandeling maken langs onder andere De prairietuin van Lageschaar en de vlindertuin van Stichting Naturama. Maar ook de vele vasteplantenborders op het Floriade terrein zijn een bron van inspiratie en gesprek.

U kunt zich aanmelden voor deze middag bij het secretariaat van Wilde Weelde:
secretariaat@wildeweelde.nl. De kosten zijn 7,50 euro exclusief de entree van de Floriade.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven