Verenpikken bestrijden door kippen af te leiden

Informatieve brochure over houden gesnavelde hennen

Het project 'Van Kuiken naar Kip' dat bij opfok- en legbedrijven is uitgevoerd, is succesvol afgerond. De belangrijkste conclusie is dat verenpikken goed bestreden kan worden door kippen af te leiden met ruwvoer, strooigraan en strooisel. De kippen kunnen daardoor goed scharrelen, en zijn rustiger en gezonder. De maatregelen die de broed- en legbedrijven in dit project hebben ingezet, komen regelrecht uit de biologische landbouw.

Op termijn wordt in de gangbare sector het behandelen van snavels van leghennen – ter voorkoming van schade door pikkerij – verboden. In de biologische sector geldt dit verbod al. In het kader van het door de sector en overheid opgestelde Plan van Aanpak Ingrepen hebben Wageningen UR Livestock Research en het Louis Bolk Instituut onderzoek uitgevoerd om kennis te genereren om het houden van gesnavelde hennen mogelijk te maken. Voor opfokkers en legpluimveehouders is de informatieve brochure ‘Van kuiken tot kip’ gemaakt, om de kennis in de praktijk succesvol te benutten.

Om het houden van onbehandelde leghennen tot een succes te maken, zal een beroep worden gedaan op de kennis en kunde van de pluimveehouder. Houderijsysteem en management zijn immers de twee belangrijkste sleutelfactoren tot succes. Daarbij moet zowel de opfokker als de legpluimveehouder een inspanning leveren om het koppel optimaal voor te bereiden op een toekomst zonder verenpikkerij. De brochure geeft per levensfase tips voor het houden van gesnavelde hennen. Ook worden enkele specifieke situaties belicht.

Lijst maatregelen tegen verenpikkerij

Eerder is reeds een lijst gepubliceerd met maatregelen tegen verenpikkerij. Deze lijst is zeer uitvoerig, maar daardoor niet makkelijk leesbaar. Aan de hand van deze lijst is daarom de brochure 'Van kuiken tot kip' opgesteld, die overzichtelijker is, voorzien is van illustratieve foto's en daardoor beter toegankelijk voor een breed publiek.

Voor meer informatie: Thea van Niekerk, Wageningen UR Livestock Research

Bron: bioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven