Duurzaamheid zorgt voor productievere werknemers

Werknemers van duurzame organisaties zijn 16 procent productiever dan medewerkers van meer conventionele bedrijven. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van professor Magali Delmas (milieu-econoom aan het Institute of the Environment and Sustainability van de UCLA) en Sanja Pekovic van de Franse University Paris-Dauphine. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Organizational Behavior.

"Groene praktijken zijn dus niet alleen goed voor het milieu", zegt Delmas. "Het is zowel goed voor uw medewerkers als voor uw omzet. Werknemers in dergelijke groene bedrijven zijn meer gemotiveerd, krijgen meer training en profiteren van betere intermenselijke relaties. De medewerkers van duurzame bedrijven zijn dus productiever dan werknemers in meer conventionele bedrijven."

Voor hun studie 'Environmental Standards and Labor Productivity: Understanding the Mechanisms That Sustain Sustainability' hebben Delmas en Pekovic gegevens verzameld met een enquête onder werknemers van 5.220 Franse bedrijven. Er zijn van elk bedrijf willekeurig twee mensen gekozen. Bedrijven die eco-labels zoals 'Fairtrade' en 'organic' of met de ISO 14001-certificering werden geïdentificeerd als groen.

Volgens de onderzoekers zijn medewerkers bereid om zich harder in te spannen wanneer zij bij een bedrijf met een duurzame filosofie werkzaam zijn. "Duurzaamheid maakt bedrijven aantrekkelijker omdat veel werknemers voor een milieuvriendelijke onderneming willen werken", aldus Delmas.

Bron: Phys.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven