De impact van vlees op milieu en natuur is groot. De consumptie van vlees, zuivel en eieren veroorzaakt in Nederland ongeveer net zoveel schade aan het klimaat als alle personenauto's die in het land rijden. Het gaat om 10 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Voor de teelt van het veevoer is bijna het oppervlak van heel Nederland nodig, namelijk 87 procent. Die ruimte nemen we voornamelijk in het buitenland in beslag. Ook een groot deel van de problemen die we in Nederland hebben met vermesting en biodiversiteit wordt veroorzaakt door onze vlees- en zuivelconsumptie.
Flexitarisch eetpatroon
Natuur & Milieu wil mensen verleiden om een aantal keer per week vlees te vervangen door een alternatief zoals noten, groente of een plantaardige vleesvervanger. Als mensen dit vier dagen per week zouden doen en op de overige dagen duurzaam vlees zouden eten, scheelt dit alleen al 5 procentaan CO2-uitstoot. Dat is evenveel als ruim de helft van de auto's van de weg. De andere effecten op milieu en natuur zijn nog groter: twee derde minder landgebruik, verzuring (uitstoot SO2) en verlies aan biodiversiteit. Dat betekent dat er landbouwgrond ter grootte van de helft van Nederland vrijkomt en dat we, door ons eetpatroon een beetje te veranderen, het verdwijnen van dier- en plantensoorten uit Nederland voor een groot deel kunnen tegenhouden.
Een flexitarier eet minimaal een keer per week geen vlees. Gezien de grote effecten van vlees levert ook deze kleine stap al een groot milieuvoordeel op. Het rapport laat zien hoeveel winst voor milieu en natuur te behalen valt als een flexitarisch eetpatroon zich geleidelijk aan uitbreidt naar meerdere keren per week. De overheid kan deze trend versterken.