Veevoer uit de regio: ketengroepen geven advies

In 2011 en 2012 heeft de Europese Commissie in afstemming met het Permanent Comité voor de biologische landbouw (SCOF) de regels voor de productie en herkomst van biologisch veevoer herzien. Eén van de bepalingen die herzien is, is de verplichting van biologische veebedrijven om diervoer van het eigen bedrijf te halen of, als dat niet mogelijk is, uit de regio.

In de uitvoeringsregels was dit voorschrift uitgewerkt voor de herkauwers, waar tenminste 50% van de eenheid zelf afkomstig moest zijn of in samenwerking met andere biologische bedrijven in de regio geproduceerd. In de nieuwe regels is dit percentage verhoogd naar 60%. Voor varkens en pluimvee is het percentage vastgesteld op 20%.

De Europese Commissie heeft de invulling van het begrip regio aan de lidstaten overgelaten. Bionext stelt hierover een advies op voor het ministerie van EL&I. Dit advies wordt in september en oktober voorbereid in de Bionext-ketengroepen voor rundvee, kip en varken. Bent u biologisch producent en lid van een van de aangesloten organisaties? Laat uw mening dan horen bij de vertegenwoordigers van de Natuurweide, de Biologische Pluimveehoudersvereniging, de Vereniging van Biologische Varkenshouders, de Groene Geit, de Nederlandse vereniging van Professionele Melkschapenhouders of de VBP. Deze sectororganisaties zijn vertegenwoordigd in de ketengroepen. 

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven