Nieuwe uitstraling van de markt in ontwikkeling

Vrijdag 14 september: Oogstfeest op de boerenmarkt Utrecht

Op vrijdag 14 september aanstaande organiseren biologische boeren een speciale editie van hun wekelijkse boerenmarkt op het Vredenburg plein in Utrecht. Onder de toepasselijke naam 'Oogstfeest' brengen de biologische boeren hun rijke dauwverse september-oogst naar de markt. Speciaal voor deze gelegenheid zijn er tal van proeverijen, winacties en kinderactiviteiten. De seizoensmarkt is onderdeel van een 'praktijknetwerk-project' waarbij de biologische boeren werken aan een nieuwe professionelere aanpak van hun markt in Utrecht. De nieuwe aanpak gaan zij de komende twee jaar in de praktijk brengen. Ook als voorbeeld voor andere boerenmarkten in Nederland.
 

Oogstfeest op de markt

Tijdens het oogstfeest is de markt omgetoverd tot een gezellig proef- en smaakplein. Bezoekers kunnen appelsap tappen uit een ambachtelijke appelpers, voor de zoetliefhebbers is er een chocolade proeverij en een kraam vol met versgeplukte frambozen en frambozenproducten. De oogst van paddenstoelen staat uitgestald en voor de kinderen zijn er wedstrijdjes appelschillen.
 

Nieuwe formule: met de chef-kok boodschappen doen

De boerenmarkt introduceert een nieuwe testformule: de dinertas van de markt. Chef-koks stellen, speciaal voor deze gelegenheid, de receptuur voor een maaltijd samen met de oogst van de markt. In de dinertas zit een recept en boodschappenlijstje met ingrediënten die je op de markt kunt halen. Op vrijdag 14 september is de chef-kok van de partij en kookt ter plekke proefhapjes van de maaltijd. Tussen het koken door neemt de kok bezoekers mee om boodschappen doen. Als de formule aanslaat, gaat de markt deze service verder ontwikkelen.


Win-actie met bekroond boerenkookboek 'van eigen erf'

De biologische boeren van de boerenmarkt Utrecht zijn aangesloten bij het landelijk netwerk Van Eigen Erf die onder meer het kookboek 'van eigen erf' uitgeeft. Dit kookboek, met recepten van culinair journaliste Loethe Olthuis en biologische boeren en tuinders, gaat over écht eten, ontdekken wat er dicht bij huis van de grond komt, wanneer de boeren zaaien en in welk seizoen de oogst rijp is. Proeven van verse doperwten, rijp geplukte rode vruchten, romige boerenzuivel, ambachtelijke kaas en eerlijk vlees uit eigen wei. En natuurlijk over de smaakrijke maaltijden die je daarmee kunt maken. Tijdens de Oogstmarkt geeft Stichting Van Eigen Erf twee kookboeken als prijs weg. Iedereen die een product koopt maakt kans op deze prijs. Het kookboek is bekroond met een internationale prijs voor 'best sustainable cookbook in the world'.

De seizoensmarkt is onderdeel van een praktijknetwerk project. Het praktijknetwerk 'de-boer-op-streek-markt' is een twee jaar durend project, mede gefinancierd door de overheid. Deelnemers van het praktijknetwerk zijn ondernemers van de biologische boerenmarkt Utrecht en het Netwerk Biologisch Goed Van Eigen Erf. Maria van Boxtel van Land&Co en Iris van de Graaf van Kiva ecology zijn ingehuurd om het project te begeleiden en, samen met ondernemers, uit te voeren. Deelnemers van dit praktijknetwerk willen graag een nieuwe aanpak van de biologische boerenmarkt Utrecht, als voorbeeld voor andere boerenmarkten, in de praktijk neerzetten. Met de nieuwe aanpak willen zij nieuwe doelgroepen bereiken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven