"Huisverkoop maakt beleving voor de klant compleet"

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight gaat uitdaging aan met BD-werkwijze

Tholen – Dit weekend (8 en 9 september) openen Hilde en Arnold Jansen wederom de deuren van hun Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight voor het publiek. Ze stammen allebei uit een familie van druiventelers en de kwekerij in Den Hoorn (Zuid-Holland) is een echt familiebedrijf waar ze als vierde generatie Jansen Westlandse tafeldruiven telen. Na een eerdere overstap naar de biologische werkwijze, wordt sinds een jaar zelfs biologisch-dynamisch geteeld.Het echtpaar heeft jarenlang voornamelijk conventionele paprika's geteeld. Tien jaar geleden kwam het omslagpunt en is de focus verlegd naar de druiventeelt. "We moesten kiezen tussen verder groeien of een andere werkwijze. Aansluiten bij een telersvereniging wilden we niet. Dat is te massaal. Dan kun je je niet onderscheiden. Daarom besloten we na een tijdje brainstormen om ons volledig te gaan richten op de druiventeelt en meteen te zoeken naar een manier om een grotere meerwaarde voor onze druiven te creëren. Dit hebben we gerealiseerd door eerst om te schakelen naar biologische teelt en inmiddels telen we dus zelfs op de biologisch-dynamische wijze", licht Hilde toe.


Arnold en Hilde

Hilde erkent dat het wel een grote verandering is. "We zijn beiden heel anders over de teelt gaan nadenken en zijn er echt in gegroeid. De BD-teeltwijze is echt een uitdaging omdat we nu op een heel andere manier met het gewas bezig zijn." Kenmerkend aan de BD-werkwijze van de druivenkwekerij is onder meer dat al het afval dat van de druivenbomen wordt gehaald daarna versnipperd wordt. Deze snippers worden vervolgens op de bodem verspreid. "Op die manier komt alles wat er uitgehaald wordt weer terug in de grond. We werken volgens het kringloopprincipe. Een voorbeeld daarvan is ook dat de geiten het druivenblad opeten en dat de mest van de geiten daarna weer in de kas gebruikt wordt."


De blauwe Frankenthaler is als eerste rijp

Bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight wordt ook volop gewerkt met een Vitaliser. "Hierdoor beschikken we over vitaal water. De Vitaliser brengt de structuur van het water terug in de oorspronkelijke staat. Dit zorgt voor een sterker gewas."

Verkoop aan huis

De meeste druiven worden aan huis verkocht, al was dit in eerste instantie niet de bedoeling van Hilde. "Dat was eigenlijk mijn enige eis toen we begonnen met de druivenkwekerij: Ik wilde geen verkoop aan huis, geen mensen op het terrein. Maar dit hoort er nu eenmaal bij en de huisverkoop maakt de beleving voor de klant compleet." De rest van de druiven wordt op diverse markten verkocht en via de groothandel.


De witte Baydor

Hilde vertelt dat het vaak erg hectisch eraan toe gaat bij de druivenkwekerij, maar dat in de druivenserres echt rust heerst. "Daarom mogen bezoekers alleen op afspraak langskomen. Hierdoor verdienen we ook wat bij. Van druiven alleen kunnen we niet leven. Er zijn ook diverse arrangementen te boeken bij de druivenkwekerij. Nieuw is bijvoorbeeld het 'Druiven- & vaararrangement', dat Nieuw Tuinzight samen met diverse schippers organiseert. "Ook krijgen geïnteresseerden tijdens onze open dagen de kans om een kijkje te nemen in onze kwekerij." Dit weekend, zaterdag 8 en zondag 9 september, zet de druivenkwekerij haar deuren weer open.


In de druivenkwekerij zijn in totaal veertien krenttrappen te vinden (foto rechts). "We waren half juni klaar met krenten na vier weken arbeidsintensieve weken. Het krenten start nadat de trossen uitgebloeid zijn en de juiste grootte hebben. Dit is meestal in de tweede week van mei en is een heel drukke periode, maar het is altijd super gezellig." Er wordt ook heel wat omheen georganiseerd. "Eén van de krenters krent al 60 jaar bij onze familie. Speciaal voor haar heb ik de zilveren druivenkrent-speld uitgeroepen en hebben we een groot feest voor de hele krentploeg georganiseerd."

Voor meer informatie:
 
Hilde en Arnold Jansen
Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Zwethkade Zuid 45
2635 CW Den Hoorn
0174 292911
info@druivenkwekerij.nl
www.druivenkwekerij.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven