Bavo van den Idsert, directeur Bionext:

"Gezondheidsvraag draait juist om wat de bio-producent niet toevoegt"

Tholen - Er is deze week nogal veel aandacht voor biologisch in de media. Gisteren publiceerde De Telegraaf bijvoorbeeld de resultaten van de Stelling van de Dag: 'Biologisch eten is onzin'. Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, betreurt de berichtgeving: "Dit is niet de journalistiek die mijn hart steelt. Het draait vooral om goede leescijfers en wat mij betreft levert dit geen bijdrage aan een zinnige discussie."

Kijkend naar de soms erg negatieve reacties op de stelling kan Bavo niet anders dan concluderen dat er nog veel mensen zijn die de waarde van bio niet in zien. "Dat is een mooie uitdaging voor ons. Het is voor Bionext een aansporing om de voordelen van biologisch nog beter over te brengen. Smaak, dierenwelzijn en gezondheid staan daarbij centraal. Wij zijn erg trots op de meerwaarde van biologisch."


Gezondheidsonderzoek

Volgens Bavo zit de kern van het gezondheidsverhaal niet zozeer in het vergelijken van voedingsstoffen, waar in het Amerikaanse onderzoek wel de nadruk op ligt. "Het gaat er meer om welke middelen een bio-producent niet gebruikt. De bevinding dat je door biologisch te eten resten van chemische gewasbeschermingsmiddelen kunt vermijden, wordt weggewoven, zolang het maar beneden de norm blijft. Maar dit maakt het natuurlijk nog niet gezond."

Ten tweede gaat het er volgens hem ook om welke hulpstoffen allemaal worden weggelaten in de verwerking. "Dan denk ik aan de eindeloze hoeveelheid zout, suikers, vetten en andere additieven die in het verwerkingsproces toegevoegd worden. Dit heeft natuurlijk een enorm effect op de gezondheidswaarde van een product. En het blijft simpelweg zo dat in biologische producten vanuit de whole foods-gedachte met veel minder van dat soort technieken gewerkt wordt."

Bavo onderstreept dat uit het Amerikaanse literatuuronderzoek voornamelijk bleek dat er onvoldoende bewijzen zijn en dat er méér onderzoek nodig is. "Er is een langjarig gezondheidsonderzoek gaande in Maastricht, het Koala onderzoek, waar al enkele positieve resultaten uit gekomen zijn voor biologisch. Kinderen die overwegend bio-zuivelproducten gebruiken blijken 30 procent minder kans op eczeem te hebben. In de komende jaren verwachten we meer over dit onderzoek te kunnen vertellen."

Dijkhuizen

Bavo heeft ook de berichtgeving rondom de uitspraken van Aalt Dijkhuizen (WUR) nauwlettend gevolgd. "Zijn uitspraken hebben zichzelf behoorlijk ingehaald. Wetenschappelijk gezien ging hij hiermee nogal kort door de bocht. Volgens mij bepaalt de wijze waarop je duurzaamheid definieert en naar gezondheid kijkt, hoe je iets benoemt. Dijkhuizen heeft zich in mijn ogen blindgestaard op een benauwde rekensom: wat stop je erin, wat haal je eruit? Door de dieren zo snel mogelijk op te pompen krijg je inderdaad de hoogste opbrengst, maar deze rekensom is gewoon fout."

Bavo benadrukt dat er zoveel meer bij komt kijken. "Je moet bijvoorbeeld ook kijken naar hoe het voer geproduceerd is, wat de milieueffecten zijn van die productie en hoeveel kilometers die grondstoffen afleggen. Vervolgens moet je rekening houden met aspecten als dierenwelzijn, schoon water en biodiversiteit. En zo kan ik nog een hele waslijst noemen aan aspecten waar Dijkhuizen in zijn redenatie aan voorbij is gegaan."

Voor meer informatie: www.bionext.nl/content/gezondheid

Bavo van den Idsert, 030 2339970, van.den.idsert@bionext.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven