"Bewijst dat appel niet platgespoten hoeft te worden tegen ziektes en insecten"

Test-Aankoop: Geen residuen aangetroffen op bio-appelen

Bij een onderzoek naar de aanwezigheid van residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen op appelen in België heeft Test-Aankoop er geen teruggevonden op biologisch geteelde vruchten. Op alle andere stalen werden wel kleine hoeveelheden residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd. "Het ging hierbij telkens om residuen van toegelaten chemische gewasbeschermingsmiddelen. De hoeveelheden bleven bovendien netjes onder de wettelijke limiet", aldus de verbruikersorganisatie in haar magazine.

"Dit betekent echter niet dat deze niveaus geen gevaar kunnen inhouden. Op sommige appelen vonden we namelijk resten van verschillende soorten chemische gewasbeschermingsmiddelen terug. De gevolgen van dergelijke multiresiduen zijn nog onvoldoende gekend", aldus Test-Aankoop. Dat de biologische appelen uit de test geen enkel spoor van residuen bevatten, bewijst volgens de verbruikersorganisatie dat een appel helemaal niet moet worden platgespoten met chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen ziektes en insecten.

Test-Aankoop controleerde ook de prijzen van de appelen in de winkels op vijf verschillende momenten van het jaar en ontdekte dat appelen vaak het goedkoopste zijn in de herfst, dus vlak na de plukmaanden. Alhoewel appelen tegenwoordig maandenlang bewaard kunnen worden, zijn ze nog steeds het goedkoopst wanneer ze kraakvers zijn. Het effect van vraag en aanbod speelt duidelijk. Appelen - vooral deze van eigen bodem - zijn het duurst in de zomermaanden, vlak voor de nieuwe pluk.

Bron: Knack.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven