Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bart Mols van Molen De Vlijt: "Assortiment blijft biologisch en de productie ambachtelijk"

Half september verschijnt het kookverhalenboek 'Van boer tot bord - Wageningen en omstreken in verhalen en recepten'. Negentien biologische ondernemers vertellen in dit boek hun verhaal. Deze inspirerende verhalen met recepten, verrassend vormgegeven door Van Betuw Grafisch Ontwerp, nodigen uit om de boer op te gaan. In de aanloop naar het verschijnen van het boek komen vijf biologische ondernemers aan het woord bij HoogenLaag. Dit keer molenaar Bart Mols.

Molen De Vlijt is met zijn karakteristieke verschijning een opvallend baken midden in Wageningen. Deze ronde stenen stellingmolen, gebouwd in 1879, is een draaiend middelpunt. Niet alleen voor Wageningen maar voor de hele streek en ver daarbuiten. Vol vlijt maalt deze molen op een ambachtelijke manier het graan. Het mooie van deze windkorenmolen is dat alles er van binnen grof uitziet, maar dat het millimeterwerk is om alle radertjes goed te laten draaien.

Mols over zijn uit de hand gelopen hobby: "Het begon toen ik veertien was. In de plaats waar ik woonde hielp ik de molenaar mee. Na de opleiding tot vrijwillig molenaar en de korenmolenaarscursus werd ik in 2003 beroepsmolenaar van korenmolen Nooit Gedagt in Woudrichem. Vanaf begin 2012 heb ik hier het stokje overgenomen."

Een echt ambacht

"De Vlijt, één van de grotere molens aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde, is een bijzondere molen", gaat Mols verder. We doen hier alles zelf: de boer brengt zijn graan, ongeveer vijftien ton in een keer, wij maken het schoon, doen de voorbewerking, melangeren (dit is het mengen van meerdere granen), malen het hier en verpakken het eindproduct. Daarna verkopen we het in ons winkeltje en aan streekwinkels, bakkers en andere molens. De Vlijt is in dertig jaar tijd uitgegroeid tot een goed lopende onderneming. Dat is de verdienste van Hans Dobbe, de vorige molenaar. Hij heeft de molen op de kaart gezet. Het assortiment verandert niet. Het blijft biologisch en de productie ambachtelijk."

"Het biologische assortiment is historisch zo gegroeid", legt de molenaar uit. "Ik vind de gedachte die daar achter zit goed: verantwoord produceren, ambachtelijkheid en streekgebonden. 85% van het graan komt uit Hemmen. We leveren meer dan vier honderd verschillende producten. Alles wat van graan tot meel wordt vermalen, ook de mixen, maken we zelf. Andere producten als peulvruchten, zaden en noten kopen we in."

Zaterdag 8 september vindt bij De Vlijt de jaarlijks terugkerende Molenmarkt plaats met veel activiteiten en (h)eerlijke proeverijen uit de streek. Voor meer informatie over de molenmarkt en De Vlijt: www.molendevlijt.nl.

'Van boer tot bord' is binnenkort verkrijgbaar bij de boekhandels, bduboeken.nl en bij de auteur van het boek Heidi Kuin (www.bureau34.nl).

Bron: HoogenLaag
Publicatiedatum: