Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gesprek met andersdenkenden wordt intern gevoerd volgens woordvoerder RvB WUR

"Dominante mening binnen WUR is dat bio-landbouw wereld niet kan voeden"

Tholen - Simon Vink, woordvoerder van de Raad van Bestuur van Wageningen UR vindt het logisch dat er binnen de universiteit verschillend gedacht en gesproken wordt over de uitspraak van Dijkhuizen over intensieve landbouw: "Wageningen UR is geen blok met ramen en deuren dicht, van waaruit maar één geluid naar buiten komt. De dominante mening binnen de universiteit is dat biologische landbouw de wereld niet kan voeden. Met andersdenkenden voeren we intern gewoon het gesprek."

Welvaartsgroei

Het woord 'intensief' is volgens Vink geframed in een bepaalde hoek: "Daarom kiezen wij liever voor de term hoogproductieve, kennisintensieve landbouwsystemen. Daarmee maak je efficiënt gebruik van grondstoffen en productiemiddelen. Dat is nodig omdat de welvaart zal groeien en er dus een slag gemaakt moet worden waarbij op het bestaande areaal de productie omhoog gaat. Hiervoor moeten we de beste kennis en technologie gebruiken die er bestaat."

Westland

De uitspraak van WUR-onderzoeker Sukkel dat intensieve landbouw de bodem uitput net als een duurloop dat zou doen bij Usain Bolt, trekt Vink in twijfel. "Daar zou ik onze deskundigen wel eens een discussie over willen horen voeren. Volgens mij laat de tuinbouw in het Westland zien hoe je hoge productie kan draaien, zonder de bodem uit te putten."

Voor meer informatie: simon.vink@wur.nl