Zijn biologische voedingsmiddelen veiliger of gezonder dan conventionele producten? De gezondheidsvoordelen van biologische voedingsmiddelen zijn onduidelijk. Daarom hebben onderzoekers van de Stanford University diverse onderzoeksresultaten vergeleken waarin de gezondheidseffecten van biologische en gangbare voedingsmiddelen beoordeeld zijn. De studie is gepubliceerd in het vaktijdschrift Annals of Internal Medicine.
Er zijn Engelstalige rapporten bekeken waarin vergelijkingen van biologisch en gangbaar voedsel gepubliceerd zijn of die gaan over de bevolking die biologische voedingsmiddelen consumeert. Twee onafhankelijke onderzoekers hebben gegevens geëxtraheerd over methoden, gezondheidsresultaten, voedingsstoffen en het gehalte aan verontreinigingen.
In dit onderzoek zijn 17 studies vergeleken waarin mensen betrokken zijn die wel biologisch of juist niet biologisch aten. Ook zijn 223 studies vergeleken waarin gekeken is naar niveaus van nutriënten en contaminanten in biologische en niet-biologische voedingsmiddelen.
Uit twee studies bleek dat er een significant lager niveau aan pesticiden in de urine aangetroffen is bij kinderen die biologische producten consumeren. Maar uit studies met serum, urine, moedermelk en sperma van volwassenen kwamen geen klinisch relevante verschillen. Alle ramingen van verschillen in voedingsstoffen en verontreinigingen in voedingsmiddelen waren zeer heterogeen, behalve voor de raming voor fosfor: de fosforniveaus waren significant hoger dan in conventionele producten. Maar dit verschil is niet klinisch significant.
De risico's voor besmetting met detecteerbare residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen was lager bij biologische dan bij conventionele producten (risicoverschil van 30 procent). Maar de verschillen in risico voor het overschrijden van de maximaal toegestane limieten waren klein. Het risico op 'Escherichia coli'-besmetting verschilde niet tussen biologische en gangbare producten. Bacteriële besmetting van kip en varkensvlees kwam vaak voor, maar er kan geen verband gelegd worden met de landbouwmethode. Het risico voor het isoleren van antibioticaresistente bacteriën (voor drie of meer soorten antibiotica) lag hoger in de conventionele producten dan in biologische kip en varkensvlees (risicoverschil: 33 procent).
De conclusie van de onderzoeksanalyse is dat in de gepubliceerde literatuur sterk bewijs ontbreekt dat biologische voeding aanzienlijk voedzamer is dan conventionele voedingsmiddelen. Door de consumptie van biologische voedingsmiddelen kan wel de blootstelling aan residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen en antibioticaresistente bacteriën voorkomen worden.
Bron: Annals of Internal Medicine

Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
- Nieuwe vereniging Bioplant geeft de biologische akkerbouw een nationale stem
- "Het stimuleren van biologisch en het eigen duurzaamheidsprogramma zitten elkaar niet in de weg"
- Allereerste editie van De Moestuinbeurs: 17 en 18 maart
- Boerenzoon verbindt consument, telers en boeren via website
- Midden-Oosten maakt kennis met bio-zuigelingenvoeding en opvolgmelk op basis van geitenmelk
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
Wel minder blootstelling aan residuen en anbibioticaresistente bacteriën
Bio-voedingsmiddelen gezonder? - Sterk bewijs ontbreekt
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst
- 2022-12-19 Onderzoek geeft overzicht opties ammoniakreductie in stallen voor biologische varkens
- 2022-12-16 "Marktaandeel Eko Holland Vee en Vlees groeit snel"
- 2022-12-13 Bio-boeren onder druk door afnemende vraag in Nederland en Duitsland
- 2022-12-12 "Dat verenigingsgevoel is een groot goed"
- 2022-12-07 Opties voor ammoniakreductie in stallen voor biologische varkens
- 2022-12-06 Fermentatieproef: betere voederconversie en groei vooral bij de lichtste biggen
- 2022-12-06 Veel Duitse consumenten besparen op aankopen van vlees