Zijn biologische voedingsmiddelen veiliger of gezonder dan conventionele producten? De gezondheidsvoordelen van biologische voedingsmiddelen zijn onduidelijk. Daarom hebben onderzoekers van de Stanford University diverse onderzoeksresultaten vergeleken waarin de gezondheidseffecten van biologische en gangbare voedingsmiddelen beoordeeld zijn. De studie is gepubliceerd in het vaktijdschrift Annals of Internal Medicine.
Er zijn Engelstalige rapporten bekeken waarin vergelijkingen van biologisch en gangbaar voedsel gepubliceerd zijn of die gaan over de bevolking die biologische voedingsmiddelen consumeert. Twee onafhankelijke onderzoekers hebben gegevens geëxtraheerd over methoden, gezondheidsresultaten, voedingsstoffen en het gehalte aan verontreinigingen.
In dit onderzoek zijn 17 studies vergeleken waarin mensen betrokken zijn die wel biologisch of juist niet biologisch aten. Ook zijn 223 studies vergeleken waarin gekeken is naar niveaus van nutriënten en contaminanten in biologische en niet-biologische voedingsmiddelen.
Uit twee studies bleek dat er een significant lager niveau aan pesticiden in de urine aangetroffen is bij kinderen die biologische producten consumeren. Maar uit studies met serum, urine, moedermelk en sperma van volwassenen kwamen geen klinisch relevante verschillen. Alle ramingen van verschillen in voedingsstoffen en verontreinigingen in voedingsmiddelen waren zeer heterogeen, behalve voor de raming voor fosfor: de fosforniveaus waren significant hoger dan in conventionele producten. Maar dit verschil is niet klinisch significant.
De risico's voor besmetting met detecteerbare residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen was lager bij biologische dan bij conventionele producten (risicoverschil van 30 procent). Maar de verschillen in risico voor het overschrijden van de maximaal toegestane limieten waren klein. Het risico op 'Escherichia coli'-besmetting verschilde niet tussen biologische en gangbare producten. Bacteriële besmetting van kip en varkensvlees kwam vaak voor, maar er kan geen verband gelegd worden met de landbouwmethode. Het risico voor het isoleren van antibioticaresistente bacteriën (voor drie of meer soorten antibiotica) lag hoger in de conventionele producten dan in biologische kip en varkensvlees (risicoverschil: 33 procent).
De conclusie van de onderzoeksanalyse is dat in de gepubliceerde literatuur sterk bewijs ontbreekt dat biologische voeding aanzienlijk voedzamer is dan conventionele voedingsmiddelen. Door de consumptie van biologische voedingsmiddelen kan wel de blootstelling aan residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen en antibioticaresistente bacteriën voorkomen worden.
Bron: Annals of Internal Medicine

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Wel minder blootstelling aan residuen en anbibioticaresistente bacteriën
Bio-voedingsmiddelen gezonder? - Sterk bewijs ontbreekt
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-18 Nieuw handboek geeft maatregelen voor diergezondheid en milieu in de biologische varkenshouderij
- 2022-05-17 Maatschap Boerrigter Bio wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2022-05-16 Eerste Belgische varkens geleverd aan De Groene Weg
- 2022-05-11 Tweede Kamer stemt tegen motie over vleestaks
- 2022-04-29 Zo worden stierkalfjes grootgebracht
- 2022-04-19 De Groene Weg in de prijzen met commercial
- 2022-03-31 Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?
- 2022-03-23 "We kunnen het schaarse graan beter aan mensen geven dan aan dieren in de bio-industrie"
- 2022-03-18 Bio-varkenshouders koude vriescel van -40 graden in
- 2022-03-18 BioForum wil nood aan microslachthuizen in kaart brengen
- 2022-03-17 Boeren met Jersey koeien, kalfjes en stierkalveren wisselen ervaringen uit
- 2022-03-09 Biologische varkens in het Jeugdjournaal
- 2022-03-08 Eco Fields wordt Farm Fields
- 2022-03-04 Van 900 naar 1300 biologische vleesvarkens met nieuwe stal
- 2022-02-25 Vlaanderen: Welke impact heeft het PAS-akkoord op de biosector?
- 2022-02-23 TAPP Coalitie blij met steun Rabobank voor eerlijke vleesprijs
- 2022-02-07 "Het eerste volledige jaar dat we biologisch zijn"
- 2022-02-03 "Prijs van vlees zou vanwege milieu-impact 20 tot 60% hoger moeten zijn"
- 2022-01-28 "We willen geen vlees weggooien, daar heeft het dier niet voor geleefd"
- 2022-01-21 Oostenrijk: Veel vraag naar biologisch varkensvlees