Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wel minder blootstelling aan residuen en anbibioticaresistente bacteriën

Bio-voedingsmiddelen gezonder? - Sterk bewijs ontbreekt

Zijn biologische voedingsmiddelen veiliger of gezonder dan conventionele producten? De gezondheidsvoordelen van biologische voedingsmiddelen zijn onduidelijk. Daarom hebben onderzoekers van de Stanford University diverse onderzoeksresultaten vergeleken waarin de gezondheidseffecten van biologische en gangbare voedingsmiddelen beoordeeld zijn. De studie is gepubliceerd in het vaktijdschrift Annals of Internal Medicine.

Er zijn Engelstalige rapporten bekeken waarin vergelijkingen van biologisch en gangbaar voedsel gepubliceerd zijn of die gaan over de bevolking die biologische voedingsmiddelen consumeert. Twee onafhankelijke onderzoekers hebben gegevens geëxtraheerd over methoden, gezondheidsresultaten, voedingsstoffen en het gehalte aan verontreinigingen.

In dit onderzoek zijn 17 studies vergeleken waarin mensen betrokken zijn die wel biologisch of juist niet biologisch aten. Ook zijn 223 studies vergeleken waarin gekeken is naar niveaus van nutriënten en contaminanten in biologische en niet-biologische voedingsmiddelen.

Uit twee studies bleek dat er een significant lager niveau aan pesticiden in de urine aangetroffen is bij kinderen die biologische producten consumeren. Maar uit studies met serum, urine, moedermelk en sperma van volwassenen kwamen geen klinisch relevante verschillen. Alle ramingen van verschillen in voedingsstoffen en verontreinigingen in voedingsmiddelen waren zeer heterogeen, behalve voor de raming voor fosfor: de fosforniveaus waren significant hoger dan in conventionele producten. Maar dit verschil is niet klinisch significant.

De risico's voor besmetting met detecteerbare residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen was lager bij biologische dan bij conventionele producten (risicoverschil van 30 procent). Maar de verschillen in risico voor het overschrijden van de maximaal toegestane limieten waren klein. Het risico op 'Escherichia coli'-besmetting verschilde niet tussen biologische en gangbare producten. Bacteriële besmetting van kip en varkensvlees kwam vaak voor, maar er kan geen verband gelegd worden met de landbouwmethode. Het risico voor het isoleren van antibioticaresistente bacteriën (voor drie of meer soorten antibiotica) lag hoger in de conventionele producten dan in biologische kip en varkensvlees (risicoverschil: 33 procent).

De conclusie van de onderzoeksanalyse is dat in de gepubliceerde literatuur sterk bewijs ontbreekt dat biologische voeding aanzienlijk voedzamer is dan conventionele voedingsmiddelen. Door de consumptie van biologische voedingsmiddelen kan wel de blootstelling aan residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen en antibioticaresistente bacteriën voorkomen worden.

Bron: Annals of Internal Medicine
Publicatiedatum: