Dijkhuizen, voorzitter van Wageningen Universiteit opent het academisch jaar met een prikkelende stelling: De Nederlandse landbouw moet verder intensiveren om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar vlees en zuivel, onder andere vanuit China. Dijkhuizen definieert de intensieve landbouw als de meest duurzame vanwege de hoogste opbrengst per kilo in relatie tot wat je er in stopt. Dat is een heel beperkte benadering die voorbijgaat aan duurzaamheidsthema's als dierenwelzijn, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, waterkwaliteit, eerlijke handel en regionaliteit om er een paar te noemen. Nederlanders zien liever blije koeien en varkens in de wei voor de regionale productie in plaats van grote stallen met varkens voor China.
Biologische landbouw is verankerd op een natuurlijke grondslag die integrale duurzaamheid als doelstelling heeft. De gemiddelde opbrengst van biologische landbouw ligt in het Westen weliswaar 10 tot 15% lager, maar veel studies tonen aan dat in Derde Wereld landen juist hogere opbrengsten worden gerealiseerd met de biologische landbouwmethode. En het leidt tot positieve effecten op de genoemde gebieden van bodemvruchtbaarheid, dierenwelzijn en biodiversiteit die niet in een vergelijking van opbrengst per kilo worden uitgedrukt.
Dijkhuizen vergelijkt de intensieve landbouw met Olympisch kampioen sprint: Usain Bolt. Bionext ziet de biologische landbouw als Olympisch kampioen van de meerkamp: Ashton Eaton. Een andere discipline in de topsport van landbouw dus; een waarvoor wereldwijd steeds meer belangstelling ontstaat omdat zij integrale duurzaamheid oplevert.
Over het angstscenario van voedingstekorten kunnen we kort zijn. Als meer voedselproductie de oplossing zou zijn voor het wereldvoedselvraagstuk, dan hadden we dat de afgelopen zestig jaar allang opgelost. Dat is niet gebeurd en zal ook in de toekomst niet gebeuren. Een eerlijke productie, betere verdeling van het voedsel en minder verspilling zijn slimmere oplossingen dan alsmaar meer produceren.
Bron: Bionext
Abonneren
Vacatures
Kan biologische landbouw de wereld op een duurzame wijze voeden?
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Student staat met zijn bio-vleeswebshop in de Food100
- 2023-09-08 Influencer verlegt zijn grenzen bij de (bio-)boer
- 2023-09-08 Wat kun je doen tegen blauwtong?
- 2023-09-05 Boeren en burgers bekijken nieuwe stal met kraambungalows op Nieske's Erf
- 2023-09-04 "Elke zaterdag sta ik weer sleutels uit te delen"
- 2023-08-23 Het antwoord op de vraag: 'Waarom zou je biologisch eten?'
- 2023-08-18 "Sinds dit jaar lever ik ook aan de Tweede Kamer"
- 2023-08-17 "Rendementsverbetering biologisch rundvlees nodig"
- 2023-08-16 Voor 2024 weer een fors aantal omschakelaars verwacht in Ierland
- 2023-07-14 Vion en Danish Crown werken samen in Noord-Duitsland
- 2023-07-10 "We zien dat consumenten de biologische producten laten liggen"
- 2023-07-04 Groep 6 volgt varkenslessen op biologische varkenshouderij in Putten
- 2023-06-29 Vion versnelt strategie en brengt capaciteit in lijn met de markt
- 2023-06-19 Barth-Misset Fonds financiert opnieuw vier innovatieve projecten
- 2023-06-12 Denemarken: Friland ziet omzet biologisch vlees afnemen
- 2023-06-07 Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- 2023-06-07 Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- 2023-06-05 Drie jaar undercover in de bio-industrie en vervolgens zelf verdacht van dierenmishandeling
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam