Garage en schuurtjes
Gezeten in het inloopcafé iets verderop dan de winkel, vertellen Kock en medevennoot Jeanette Matser over hoe de winkelstructuur in al die jaren is ontwikkeld en veranderd. Het begon allemaal in de jaren zeventig in garages en schuurtjes. Als consumentenvereniging is de winkel Pee Pastinakel geopend. Biologische producten werden overal in en om Wageningen verzameld en verkocht. Kock: "We hebben in al die jaren in Wageningen op verschillende locaties gezeten onder verschillende namen als De Sprankel en Buys&Ko. Klanten nemen nog steeds actief deel in het geheel. Dat heeft zich steeds verder ontwikkeld. Van onze klantenkaart uit de Buys&Ko-tijd tot een heuse klantencoöperatie nu binnen de Lazuurmarkt."Ronde tafel
Vanuit de doe-het-samen-gedachte leggen klantkaarthouders geld in en zorgen zo voor de voorraadfinanciering. Zij krijgen hiervoor een kleine korting op alle aankopen. Een aantal klantkaarthouders heeft zich verenigd in een coöperatie. Zij beslissen mee over het reilen en zeilen van de winkel en delen mee in het resultaat."Samen met onze klanten, boeren en verwerkers zitten we letterlijk om de tafel", legt Kock uit. "Niet tegenover elkaar, maar met z'n allen aan de ronde tafel. Door de verbinding aan te gaan, gaan we samen op zoek naar de lekkerste producten van een nog betere kwaliteit. Bij deze rondetafelgesprekken in het inloopcafé bespreken we bijvoorbeeld de innovatieve producten van de Vegetarische Slager. We zitten met de klant, met de boer die lupine teelt en met de producent die vegetarisch vlees bereidt om de tafel. We bakken, we proeven en we bespreken."
Lazuur maakt de keten zichtbaar en staat voor een markt die menselijker is. Iedereen heeft iets te zeggen. Openheid en transparantie is een voorwaarde. Vandaar de naam 'Lazuur', blauw in alle helderheid en lichtheid.
Bron: HoogenLaag