Global 2000 waarschuwt voor hormoonverstorende stoffen in conventionele AGF

Groenten en fruit uit de conventionele teelt kan volgens Global 2000 nauwelijks gezond genoemd worden. Uit een EU-breed onderzoek van de organisatie blijkt dat daardoor de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen extreem hoog is. Global 2000 raadt daarom aan om voor biologische groente en fruit te kiezen.

In het onderzoek, in samenwerking met het 'Pesticide Action Network' (PAN), zijn in monsters van conventioneel groente en fruit tot dertig verschillende chemische gewasbeschermingsmiddelen gevonden. De lijst wordt aangevoerd door sla, tomaten, komkommers en uien. Global 2000 heeft donderdag 14 augustus tijdens een persconferentie in Wenen mensen geadviseerd om alleen biologisch geteelde groenten en fruit te kopen.

Met hormoonontregelaars worden stoffen bedoeld die interfereren met het endocrien van het lichaam. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke studies is ook al gebleken dat resten van chemische gewasbeschermingsmiddelen aan een breed scala aan chronische ziekten gerelateerd kunnen worden, met inbegrip van vruchtbaarheidsproblemen.

"We hebben in appelen gemiddeld 600 microgram aangetroffen en in sla zelfs 1300", zegt Helmut Burtscher, milieu-chemicus bij Global 2000, die een vergelijking maakt met de pil. "Vooral het feit dat het om veel verschillende middelen gaat maakt het verontrustend."

Aangezien er geen wettelijke bescherming is tegen deze residuen, adviseren milieuorganisaties om terug te vallen op biologisch geteelde groenten en fruit. Onderzoeken hebben aangetoond dat de verontreiniging van biologische voeding 50 tot 100 keer lager ligt dan de conventionele. Wassen helpt overigens nauwelijks. "Uit hygiënisch oogpunt is het zinvol, maar de residuen nauwelijks geëlimineerd", zegt Burtscher.

De organisatie dringt er ook bij politici op aan om actie te ondernemen. Ook in de nieuwe Europese pesticidewetgeving zijn de hormoonontregelende chemicaliën volgens Global 2000 niet duidelijk geïdentificeerd. "De Europese Commissie heeft nu de taak om tot december 2013 de criteria voor deze stoffen te karakteriseren. Dit is van cruciaal belang om een adequate bescherming te bieden voor de consument", besluit Burtscher.

Bron: TT Online

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven