Randy Gasper heeft op Apeldoorn Direct de volgende blog geplaatst over biologische voeding:
Ik moet me er even druk om maken. Op zoek naar een relatief gezonde lunch, weet ik de verleiding van mijn collega's te weerstaan. Later zouden zij wéér met een Coca-Colaglas van de McDonald's terugkomen van pauze. Ik daarentegen ben sterker dan ooit. Ik buig linksaf, vervolgens duik ik naar rechts de Albert Heijn in.
Vandaag ga ik voor een broodje en dat weer belegd met kipfilet. Eenmaal bij de koeling volgt een confrontatie. Het is het einde van de maand, de paar euro's die over zijn dien ik nuttig te besteden. Maar ik wil gezond. En gezonder dan gezond is biologisch. Dat heb ik geleerd van mijn vele momenten in Zweden, soms in Denemarken.
Ineens word ik bevangen door flashbacks en gedachtespinsels. In Scandinavië is tegenwoordig namelijk alles biologisch en ecologisch. En dat lijken ze ook normaal te vinden. Zo hoort eten te zijn: gezond. Alles is duur in die landen, dat is geen vooroordeel. Dat is gewoon waar. Maar vervolgens is alles wel even duur. Er is gelukkig nog altijd een keuze. Een keuze tussen melk en ecologische melk. Kaas en ecologische kaas. Haring en biologische haring. U snapt hem. Maar juist die keuze wordt je daar een stuk makkelijker gemaakt, want al het ecologisch en biologische kent maar weinig prijsverschil met het 'gewone' product. Voordeel: je kiest snel voor gezond. Het is immers net zo duur.
Terug naar de Albert Heijn. Flashback over. Ik wil biologische kipfilet halen. Ik ging nog altijd voor gezond. Ik graaide naar het pakje dat het dichtstbij lag. Gelukkig, Albert Heijn wilde ook dat ik gezond at. Ik schrok echter van de prijs: €2,97 voor 99 gram. Mijn verdomd scherpe ogen zagen namelijk boven de biologische kipfilet al de goedkopere 'gewone' kipfilet. Ik probeerde mijn ogen ervoor te sluiten. Maar het is kip, geen struisvogel. Ik kon mijn kop niet in het zand steken, waardoor ik zag dat ik meer (107 gram) kipfilet kon kopen voor beduidend minder geld: €1,65.
6 gulden 60 betalen of 3 gulden tachtig betalen. Ineens vloog die omrekening spontaan door mijn hoofd. Bang voor alle negatieve reacties van pro-biologische en ecologische bloggers en reaguurders heb ik toch de biologische kipfilet gehaald. Het was best lekker hoor, alleen vervelend dat ik de rest van de week geen geld meer heb voor beleg.
Is biologisch – dus gezonder – voedsel dan écht alleen weggelegd voor de rijken?
Bron: Apeldoorn Direct

Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-02 33e Odin winkel geopend in Winsum
- 2023-02-01 Coop viert 30 jaar Naturaplan
- 2023-02-01 "Het stimuleren van biologisch en het eigen duurzaamheidsprogramma zitten elkaar niet in de weg"
- 2023-01-31 Picnic overtreedt, volgens NVWA, de wet met goedkopere Duitse A-merken
- 2023-01-31 Lidl zet in op biologische huismerken
- 2023-01-27 Franse wet geeft AGF-sector meer macht bij retailers
- 2023-01-26 Onbemand voertuig bezorgt eerste boodschappen voor Colruyt
- 2023-01-24 "De voedselketen moet veel transparanter"
- 2023-01-23 Consument besteedt 36% meer aan biologisch
- 2023-01-23 "Retail aan zet in ambitie 15% biologisch"
- 2023-01-20 Aldi start samenwerking met Naturland
- 2023-01-18 Marktaandelen 2022: AH de grote winnaar, toename hard discount onduidelijk
- 2023-01-17 Prijzen AGF stegen afgelopen jaar flink in ogen van consumenten
- 2023-01-17 Aldi Zwitserland bant ingevlogen AGF uit het schap
- 2023-01-13 "Klant blijft biologisch kopen, maar kiest goedkopere varianten"
- 2023-01-13 Natuurvoeding Joure wordt 34e Odin winkel
- 2023-01-12 Odin Veenendaal is open
- 2023-01-09 Superscanner visualiseert prijsstijgingen in de supermarkt
- 2023-01-06 Bio-producten van Albert Heijn in de prijzen
- 2023-01-04 Crisp sloot 2021 af met verlies van ruim 15 miljoen euro