"Vrij Voedsel moet een begrip worden"

Geslaagde Lowlands 2012 voor Vrij Voedsel en Vant Land

Tholen - Op Lowlands 2012 is het afgelopen weekend het gloednieuwe concept 'Vrij Voedsel' geïntroduceerd. Bij Vrij Voedsel konden de festivalbezoekers terecht voor glutenvrije-, lactosevrije- en notenvrije gerechten, evenals veganistische en vegetarische gerechten. Vrij Voedsel is een initiatief van Zoë Verloop, van De Laurier uit Amsterdam. Ze geeft aan dat het een groot succes was. "We hebben hartverwarmende reacties gehad."



De eerste festivaldeelname is heel goed verlopen. "De mensen met voedselovergevoeligheid konden bij onze kraam terecht voor diverse maaltijden. Zij hebben daar zichtbaar van genoten, dus dat is erg positief. Er kwamen overigens ook heel veel mensen bij onze kraam die geen voedselovergevoeligheid hebben, maar lekker en gezond willen eten", vertelt Zoë, die al twintig jaar achter de schermen meeloopt op diverse festivals. Toen ze merkte dat er groeiende vraag was naar allergievrij voedsel besloot ze hiermee aan de slag te gaan.


Zoë in de kraam van Vrij Voedsel

"Het concept staat er binnen één jaar, daar ben ik erg trots op." Om het heel gedegen aan te pakken heeft Zoë een diëtiste in de arm genomen. "We hebben elke stap die we namen aan haar voorgelegd. Wat mij trouwens opvalt is dat de mensen die een allergie hebben zelf heel goed weten wat ze wel en niet kunnen eten. Daarom heb ik een map neergelegd met extra informatie over onze gerechten, zodat ze zelf konden bepalen of deze wel of niet geschikt voor hen waren."


Een overzicht van de gerechten, ingrediënten van onder meer Amaizin, Joannusmolen, Bio+ en Freeof.

Zoë kijkt nu al uit naar een volgend festival. "Ik hoop op meer festivals, maar we staan volgend jaar zeker weer op Lowlands. Dan neem ik in ieder geval meer pasta mee, dat is duidelijk." De pasta was zondag, de laatste festivaldag, al helemaal op. "Het was vooraf erg lastig in te schatten, aangezien we geen idee hadden hoeveel mensen er op af zouden komen." Ze hoopt in ieder geval door te kunnen bouwen op deze geslaagde start. "Ik hoop dat Vrij Voedsel echt een begrip wordt."
 

Deze Shär penne van Vrij Voedsel vloog over de toonbank.

Voor meer informatie: zoe@delaurier.nl

Vant Land

Ook Servy Milder kijkt met een goed gevoel terug op het festival. Hij stuurt een grote vrijwilligersclub aan van stichting Ulli. Met het 'Vant Land'-concept bieden zij allerlei biologische maaltijden aan voor de festivalbezoekers. Vant Land was voor de vijfde keer present op Lowlands en voor het eerst werd er met een lange balie gewerkt. "Hierdoor hadden we een grotere keuken tot onze beschikking."


De kraam van Vant Land by night.

Nieuw op het menu was dit jaar de patat en de macaroni. Dit liep heel goed volgens Servy. "Vergeleken met andere jaren aten de gasten wat meer verspreid over de dag. En de verkoop van de zware maaltijden, zoals de stamppot, bleef toch wat achter."

Servy geeft aan dat de kracht van Vant Land volgens hem dat zij de maaltijden vrij goedkoop aan kunnen bieden. "Bio is in de ogen van de mensen vaak duurder, maar doordat wij geen personeelskosten hebben, zijn onze maaltijden niet duur."


Grote borden met het aanbod van Vant Land

Stichting Ulli

Stichting Ulli zit niet alleen achter Vant Land, maar is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de 'clean up' van Lowlands, bij deze punten konden festivalbezoekers lege bekertjes inleveren. "De doelstelling van onze stichting is het bemiddelen tussen de festivalorganisatie en de vrijwilligers. Vijf jaar geleden vroeg de organisatie ons of we een nieuwe uitdaging wilden aangaan, dit werd Vant Land. Zelf heb ik niks met koken, maar ik heb in Bas Diks een goed maatje gevonden."


Biologische tomatensoep in een broodje.


Deze Vant Land-omelet vond gretig aftrek.

Voor meer informatie: info@vant-land.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven