Uitslagen tankmelkonderzoek op Schmallenberg komen eraan

De eerste veehouders die bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een tankmelkonderzoek op Schmallenbergvirus hebben aangevraagd, ontvangen deze week de uitslag per post. Uit de uitslagen blijkt of, en in welke mate, melkgevende dieren geïnfecteerd zijn geweest met het het virus. De GD heeft twee testen ontwikkeld en gevalideerd waarmee afweerstoffen op het Schmallenbergvirus kunnen worden aangetoond: tankmelkonderzoek en individueel bloedonderzoek.

De mogelijke uitslagen van het tankmelkonderzoek zijn: negatief (geen afweerstoffen aangetoond), laag-positief (weinig afweerstoffen aangetoond) en hoog positief (veel afweerstoffen aangetoond). Dieren die met het Schmallenbergvirus geïnfecteerd zijn geweest, hebben afweerstoffen tegen het virus en zullen derhalve niet meer gevoelig zijn voor een nieuwe infectie. Bij drachtige dieren met afweerstoffen tegen het Schmallenbergvirus, is de kans op het krijgen van afwijkende kalveren verwaarloosbaar. Anderzijds lopen drachtige dieren zonder afweerstoffen, als zij in een vroeg stadium van de dracht geïnfecteerd worden, wel risico op afwijkende kalveren.

Om inzicht te krijgen in de situatie van zowel melkvee als jongvee, kan men naast het tankmelkonderzoek ook bloedonderzoek laten doen bij 5 dieren in de leeftijd van 8 tot 12 maanden. Zo kan een inschatting worden gemaakt van de risico's op de geboorte van afwijkende kalveren bij een eventuele nieuwe uitbraak van het Schmallenbergvirus. De kosten voor het individueel bloedonderzoek bedragen 6,50 euro exclusief btw en basiskosten. De tankmelktest is tot 31 augustus beschikbaar en kost 19,50 euro exclusief btw. Aanmelden voor de beide testen kan via de website van de GD (www.gddeventer.com) of door te bellen met 0900 1770 (keuzetoets 1).

Bron: De Gezondheidsdienst voor Dieren via AgriHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven