Ter gelegenheid Floriade 2012, wenst het ICE (Agentschap voor de promotie in het buitenland en de internationalisering van de Italiaanse bedrijven), de biologische landbouw- en voedingsketen in Italië nader toe te lichten. Dit gebeurt in samenwerking met het Italiaans Ministerie voor Buitenlandse Zaken - Commissariaat Generaal van de Regering voor de Internationale Tentoonstellingen van Yeosu en Venlo - en met het Italiaans Paviljoen op Floriade.
Tijdens een Seminar dat zal gehouden worden op 27 september 2012 in het Congrescentrum 'Innovatoren' van de Expo te Venlo, zal de biologische productie en de commerciële structuur in Italië en het buitenland worden geïllustreerd door experts uit de wereld van de industrie en het wetenschappelijk onderzoek. Nadien volgt een bezoek aan het Italiaans Paviljoen op Floriade, gebouwd volgens milieuvriendelijke architectuurnormen, waarin de biodiversiteit van het Italiaans territorium op een prachtige wijze wordt geïllustreerd.
Klik hier voor meer informatie over inschrijving.
Ondanks de huidige conjuncturele moeilijkheden, blijft de Italiaanse markt voor biologische producten in stijgende lijn gaan wat betreft de omzet. Dit is onder meer te wijten aan het feit dat Italië bij de koplopers in Europa en de wereld is als het gaat om het aantal bedrijven en de voor biologische landbouw gebruikte oppervlakte. Volgens recente cijfers, bekendgemaakt door het Italiaans Ministerie van Landbouw, waren er eind 2011 meer dan 48.000 bedrijven actief in de sector (waarvan meer dan 80% uitsluitend biologisch). Dit betekent een stijging van 1,3% ten opzichte van 2010. De oppervlakte bestemd voor biologische productie is onveranderd gebleven, namelijk circa 1.100.000 hectare.
De positieve trend zet zich ook door in de Italiaanse export, waarvan men verwacht dat hij ook dit jaar een even mooi resultaat kan behalen als in 2011, toen de omzet meer dan 1 miljard euro bedroeg.
Volgens een enquête bij de exporteurs van biologische producten in februari van dit jaar gepubliceerd door de onderzoeksinstituten Ismea en Firab, verkopen 36% van de bedrijven meer dan 60% van hun productie op de buitenlandse markten. De belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland (42%), Frankrijk (14%) en het Verenigd Koninkrijk (8%); het gaat dan hoofdzakelijk over groenten en fruit (elk 12% op het totaal), olie en wijn (ook beide 12%), honing (6%), pasta, koekjes en gebak (5%).
Klik hier voor meer informatie over inschrijving.

Abonneren
Vacatures
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
Top 5 - gisteren
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Pipie Smits van Oyen is nieuwe voorzitter Biohuis
- Lidl zet in op biologische huismerken
- Speeltuin voor opgehokte kippen
- Groenboeren Conferentie 'Hoe dan wel?': zaterdag 4 februari op Educatorium UvU
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
Floriade Venlo, 27 september 2012
"Seminar "De biologische landbouw en voedingsketen in Italië: ontwikkeling en commerciële mogelijkheden"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-31 Groenboeren Conferentie 'Hoe dan wel?': zaterdag 4 februari op Educatorium UvU
- 2023-01-30 Waarom komt biologisch boeren maar niet van de grond?
- 2023-01-26 Biologisch blijkt crisisbestendig tijdens algemene inflatie
- 2023-01-25 Fotoreportage 36ste editie SIVAL
- 2023-01-25 Avondklas zaadteelt in de biologische landbouw
- 2023-01-24 Moestuincursus door Jan Weijsenfeld in Empe
- 2023-01-23 Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- 2023-01-20 Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- 2023-01-18 Biobeurs goed van start ondanks afwezigheid minister Adema
- 2023-01-18 Driedelige documentaireserie: De bodem bereikt
- 2023-01-17 Melkvee Studiedagen Reudink op 24 januari en 9 februari
- 2023-01-16 Braziliaanse boeren op bezoek bij Nederlandse boeren bij Veld en Beek
- 2023-01-16 "De pioniers hebben nu echt de wind in de rug nodig, geef uitvoering aan het Groenboerenplan"
- 2023-01-13 De Smaakspecialist presenteert nieuw assortiment tijdens de Biobeurs
- 2023-01-13 Hoe tover je een onooglijke groente om in iets lekkers?
- 2023-01-13 Horecava 2023: omschakelaars en nieuwkomers
- 2023-01-12 Biokennisweek: highlights voor MarCom professionals
- 2023-01-12 Masterclass ‘Alle kleine beestjes helpen’ door Marc Siepman
- 2023-01-12 Overnachten tijdens de Biobeurs? Spoedige opgave is gewenst
- 2023-01-11 Ruim een kwart van de Nederlanders voelt zich slecht na een ongezonde snack