"Kunnen en willen niks forceren in de teelt"

Amelis'Hof: veelzijdige tuinderij op Landgoed Amelisweerd

Tholen - Mariëlle Dings en Michel Smits runnen samen de biologische tuinderij Amelis'Hof in Bunnik. De BD-tuinderij is sinds 1981 te vinden op het landgoed Amelisweerd. Er worden vele vergeten groenten geteeld en in de tuinwinkel worden elke woensdag en zaterdag verse biologisch-dynamische groenten, fruit en kruiden verkocht. "Ook hebben we 90 groente-abonnementen en de tuinderij heeft een zorgfunctie. Er kunnen onder meer mensen met een burn-out terecht bij Amelis'Hof", zo licht Mariëlle toe.


In dit winkeltje kunnen klanten de op Amelis'Hof geteelde groenten kopen

Mariëlle merkt dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in waar men op Amelis'Hof mee bezig is. Toch maakt de tuinderij bewust geen reclame. "Als mensen echt willen zien wat we doen, kunnen ze ons toch wel vinden. Hier kan men zien hoe echte producten uit de streek groeien."


Mariëlle (midden) helpt een klant

De bezoekers vuren ook vaak vragen af op Michel en Mariëlle. "Hoeveel groenten telen we en hoe houden we overzicht daarin? Dat willen veel mensen weten. We telen zo'n 60 verschillende groenten, dus is het zaak om alles nauwlettend in de gaten te houden." In de tuin staan ook diverse kleurrijke bloemen. Deze zijn bedoeld voor de zelfpluk, waar ook gretig gebruik van wordt gemaakt. En achterin de tuin groeit nog wat kleinfruit, staan wat fruitbomen en worden diverse soorten kruiden geteeld.


Een deel van de groenten

Mariëlle geeft aan dat de teelt op Amelis'Hof ontzettend afhankelijk is van het weer. "Dit is het gevolg van de biologisch-dynamische teelwijze. Door mindere weersomstandigheden lopen we wel eens wat schade op, maar dit kunnen we vaak met een andere tak van de tuinderij compenseren. We moeten het echt doen met wat er is, omdat we niks kunnen en willen forceren. De klanten begrijpen dat gelukkig ook." Momenteel gaan de peulvruchten door het natte weer heel goed, terwijl de groei van de bonen en pompoenen juist achterblijft. "Ook de maïs doet het tot mijn grote verbazing dit jaar heel goed."


Diverse bloemen in bloei

Zorgfunctie

De meeste cliënten werken minimaal twee dagdelen per week op Amelis'Hof. "Ze doen verschillende werkzaamheden en krijgen vaak eigen projecten toebedeeld. Voor sommigen is het alleen al heerlijk om lekker buiten te zijn. Het is mooi om te zien hoe de mensen reageren wanneer ze op onze tuinderij aan de slag gaan. Belangrijk is wel dat ze zelfstandig moeten kunnen werken." Daarnaast helpen er regelmatig langdurig werklozen en gepensioneerden in de tuinderij. "Gemiddeld zijn er tien vrijwilligers en zorgcliënten aan het werk", besluit Mariëlle, die nog elke dag van het werk geniet. "Ik kan hier echt mijn hobby en werk combineren."


Wat zorgcliënten aan het werk

Voor meer informatie:

Mariëlle Dings
Amelis'Hof
Koningslaan 9A
3981 HD Bunnik
030 2517707
info@amelishof.nl
www.amelishof.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven