Eerste bijeenkomst gehouden in Hoog-Normandië

Nieuwe IFOAM EU-groep voor boeren- en tuinders

Op 5 juli heeft de interim stuurgroep van de nieuwe IFOAM EU boeren- en tuinderssectorgroep (Farmers Sector Group, de FSG) in Hoog-Normandië haar eerste bijeenkomst gehouden.

Jan Plagge, interim-voorzitter van de stuurgroep: "Deze nieuwe FSG streeft er niet alleen naar de positie van de biologische boeren en tuinders in de IFOAM EU te versterken, maar ook om boeren en tuinders uit verschillende landen in te staat stellen hun ervaringen te delen en problemen op te lossen via vergroting van hun mogelijkheden, terwijl we tegelijkertijd boeren en tuinders meer met andere sectoren in de biologische beweging verbinden."

Christopher Stopes, president van de IFOAM EU Groep voegde hier aan toe: "We hopen dat zoveel mogelijk biologische boerenorganisaties deze nieuwe sectorgroep, die de boeren en tuinders vertegenwoordigt in de IFOAM EU Groep, gaan versterken."

Op de bijeenkomst hebben Jan Plagge (Bioland, DE), Andrea Ferrante (AIAB, IT), Kees van Zelderen (Biohuis, NL), Laurent Moinet (FNAB, FR), Antje Kölling en Stephen Meredith (IFOAM EU office) ideeën uitgewerkt en een opzet gemaakt voor het werkprogramma voor het komend jaar.

Centrale aandachtspunten zijn het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, raadpleging over biologische standaards, capaciteitsopbouw en een algemene visie over de toekomst van de biologische landbouw. Richtsnoer is, dat de groep twee à drie maal per jaar bijeen zal komen, vaak in het kielzog van andere evenementen zoals de IFOAM EU bestuursvergaderingen, de BioFach of andere conferenties, maar ook in het veld om praktische ervaring uit te wisselen.

De FSG is opgericht in de zijlijn van het European Organic Congress in Kopenhagen op 18 april 2012. De FSG wil de stem van de boeren en tuinders binnen de IFOAM EU Groep versterken en streeft ernaar om biologische boeren en tuinders beter met elkaar te verbinden en hun betrokkenheid bij de beleidsvorming te vergroten. Het zal de leden regelmatig voorzien van berichten over EU beleidsonderwerpen die relevant voor hen zijn en uitwisseling faciliteren tussen boeren en tuinders in verschillende landbouwregio's in de EU.

De eerstvolgende bijeenkomst van de FSG vindt plaats in Brussel op 14 en 15 november 2012. Lidmaatschap van de nieuwe FSG staat open voor alle boerenorganisaties die lid zijn van de IFOAM EU. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de IFOAM EU Groep, telefoonnummer: +32 2 280 12 23, info@ifoam-eu.org, of met het IFOAM EU bestuurslid van uw land. Zie daarvoor dit bestand.

Bionext vertegenwoordigt de Nederlandse biologische sector in de IFOAM EU Group.

Bron: Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven