Greenclouds geeft overcapaciteit van servercomputers duurzame bestemming

IT houdt de wereld draaiend. Daarom hebben we massaal servers in gebruik waarop alle websites en bedrijfssoftware draaien. Nou worden die servers maar ten dele gebruikt: onderzoek wijst uit dat slechts 20 à 30 procent van de capaciteit ook echt wordt benut. Dat betekent dat de rest van de servers voor niets staat te draaien. Doodzonde, want ook een onbenutte computer vergt nog steeds stroom, koeling, onderhoud en afschrijvingen.

Greenclouds

Op die tamelijk beroerde efficiency zijn Peter Zonneveld en Michel Korpershoek gedoken. Met een concept dat tot op heden wereldwijd uniek is: met Greenclouds drijven ze een platform waarop eigenaren van datacenters hun overcapaciteit aanbieden. Ze kunnen die zelf afnemen, maar ook derden die – desnoods tijdelijk – extra capaciteit nodig hebben kunnen zich aansluiten. Dat is cloud computing in optima forma: onafhankelijk van de plaats of zelfs maar de eigendom van de hardware, wordt computercapaciteit flexibel ingezet.

Hoe groen het delen van rekenkracht is, kan Zonneveld zijn klanten opmerkelijk genoeg nog niet voorrekenen. "Het ontbreekt aan standaard gegevens. Efficiency draait bij datacenters over het totale stroomverbruik in relatie tot het verbruik van de servers zelf. Maar als we ze beter benutten, hebben we minder servers nodig." En dat scheelt. Inclusief koeling slurpt een server tegenwoordig 800 wattuur aan stroom. Dat leidt per jaar tot een verbruik dat het dubbele is van dat van een huishouden. "Ik hoop dat we op termijn inzicht krijgen in de besparing aan co2-uitstoot. Maar voorlopig gaan onze gebruikers voor de andere voordelen van onze flexibele cloud, het groene aspect is een prettige bijkomstigheid."

Bron: Management Team

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven