Het aantal certificeringsinitiatieven voor kleine theeproducenten neemt wereldwijd toe. Desondanks is er weinig bekend over de operationele opzet van de businessmodellen die ervoor zullen zorgen dat deze initiatieven op de lange termijn steeds vaker zonder donorfinanciering kunnen worden geïmplementeerd en gehanteerd. Daarom heeft LEI Wageningen UR verschillende businessmodellen vergeleken die zijn toegepast op de certificering van kleine theeproducenten in Sri Lanka, Indonesië en Kenia. Het doel van deze vergelijking was om inzicht te krijgen in de businessmodelinnovatie die op dit moment plaatsvindt binnen de Kenya Tea Development Agency.
De vergelijking laat zien dat de trainingsactiviteiten van certificeringsinitiatieven worden gekoppeld aan een training op het gebied van productiviteitsverbetering. Dit wordt gedaan om te voldoen aan de kwaliteitsspecificaties die door de markt gevraagd worden.
Tegelijkertijd groeit in alle onderzochte gevallen het bewustzijn dat training voor zowel certificatie als productie het meeste baat zou hebben bij een structurele infrastructuur voor kennisoverdracht, zoals Farmer Field Schools (FFS's).
Deze twee factoren leiden ertoe dat er hogere eisen worden gesteld aan businessmodellen die gericht zijn op het creëren van zelfvoorzienende systemen. Om aan deze eisen te kunnen voldoen, moeten uitvoerende instanties manieren vinden om deze activiteiten te financieren met interne inkomsten of inkomsten van de markt. Geen van de door het LEI onderzochte modellen heeft een manier gevonden om deze inkomsten te genereren. Het LEI wil natuurlijk graag een steentje bijdragen aan het vinden van oplossingen om inkomsten te genereren.
Klik hier voor het rapport.
Voor meer informatie: Yuca Waarts
Bron: Wageningen UR

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Nu moet blijken of de consument zijn boodschappenpatroon gaat aanpassen"
- BOON Foodconcepts overgenomen door combinatie Green Organics B.V. en Jamael Food Group
- Nieuwbouw en restyling voor BioBandits
- De moderne tafel langs de weg
- Presentatie pilot nudgingscampagne - de effecten van nudging op de verkoop van biologische groenten en fruit
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-18 Flevosap introduceert biodynamische lijn OERsappen
- 2022-05-12 Gouden medaille voor Ur-Pilsener, zilver voor Oertarwe blond
- 2022-05-06 SodaStream breidt uit met biologische fruitsmaken
- 2022-05-05 "Onze kokosazijn is zeker iets bijzonders"
- 2022-05-04 Nu ook pils in blik van De Leckere
- 2022-05-02 Kombucha microdrinks hebben 90% kleinere CO2 footprint
- 2022-04-28 Nieuwe variant limonadesiroop Agropošta: Citroengras & gember
- 2022-04-28 Statiegeld ontvangen via supermarktapp
- 2022-04-26 Roompot schenkt voortaan alleen duurzame wijnen
- 2022-04-22 Binnenkort in de bio-winkels: Dr. Antonio Martins Suco
- 2022-04-14 "100% biologisch koffie- en thee-assortiment moet lukken"
- 2022-04-08 Nieuw: Ginger Turmeric Pineapple in fles van 0,75 liter
- 2022-03-30 Sri Lankaanse theepluksters verdienen eerlijk salaris dankzij thee-abonnement
- 2022-03-30 Isola Bio introduceert 2 eiwitrijke granendranken
- 2022-03-24 Gaat de koninklijke familie bio-wijn maken op Koningsdag?
- 2022-03-23 Frankrijk nu wereldwijd grootste producent biologische wijnen
- 2022-03-22 Sapinca wint World Food Innovation Award voor 'best drink'
- 2022-03-21 Molenhof Talks ontving Camille Depuydt van 'Pajottenlander'
- 2022-03-18 Bio-softdrink Razzle maakt de stap naar Nederland
- 2022-03-16 Drie nieuwe zomerbieren