1 op 10 boeren is biologisch

Biologische pioniers zijn in Bodensee te vinden

De Duitse deelstaat Bodensee was ooit het gebied waar de pionieren in de biologische landbouw te vinden waren. Daarom hebben boeren in het gebied nog altijd meer macht op de markt dan elders.

Demeter-teler Martin Hahn (foto rechts hieronder) komt niet al te vaak meer in het veld nabij Bonndorf. Hij is in zijn dagelijks leven te druk met de politiek, hij is namelijk parlementslid. In zijn magazijn staan Demeter-aardappelen klaar om geleverd te worden aan supermarktketen Feneberg. Hij geeft aan dat steeds meer ketens, waaronder Edeka, gaan voor regionale producten. Dit omdat klanten vragen om biologische producten uit de regio.


Het einde van de groei van het aantal Demeter- en bio-boerderijen in de deelstaat Baden-Württemberg is nog niet in zicht. Nergens worden zoveel biologische groenten verbouwd als op de akkers in Bodensee. Ook wordt er veel bio-vlees geproduceerd, al blijft het lastig om ook hoge verkoopvolumes te bereiken.

Van de 1677 boerderijen tussen Kressbronn, Neukirch en Sipplingen zijn er nu 194 omgeschakeld naar biologische landbouw. Meer dan één op de tien boeren werkt dus volgens de biologische werkwijze. En de kans bestaat dat dit er nog meer zijn. Ten eerste omdat de laatste navraag in 2010 was en ten tweede omdat veel bedrijven slechts voor een deel biologisch produceren.

Martin Hahn is duidelijk over de positie van de regio in de bio-sector: "Wij zijn het 'centre court' van de biologische landbouw in Duitsland", geeft de bio-pionier aan. Hij heeft zijn bedrijf ongeveer 25 jaar geleden omgeschakeld naar de biologisch-dynamische werkwijze. Op de vraag hoeveel marktaandeel de biologische boeren in de regio kunnen bereiken, geeft hij als antwoord iets meer dan 20 procent. "Ik geloof dat we op deze voet doorgaan en zelfs nog sterker gaan ontwikkelen."

Voor veel bedrijven gaat het niet specifiek om de gedachtegang achter de biologische- en biologisch-dynamische werkwijze. Dit geldt bijvoorbeeld voor Georg en Bettina Arnold uit Kluftern. Naast reguliere perziken, abrikozen en appelen telen zij sinds kort ook op 2,5 hectare biologische appelen. "Ik doe dit niet uit overtuiging. De klanten betalen gewoon een heel goede prijs voor biologische appelen."

Bron: Schwäbische Zeitung

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven