In deze studie is de relatie tussen de consumptie van fruit en zoete en hartige snacks en de persoonlijke voorkeuren voor de basissmaken zoet, zout of zuur onderzocht. Doel is om de fruitconsumptie en de variabelen die hier invloed op hebben beter te begrijpen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat bijna één derde van de mensen een voorkeur heeft voor zout, een vijfde deel geeft aan een voorkeur voor zoet te hebben, en ten slotte geeft één op de 10 mensen aan zuur te prefereren. 40% van de consumenten geeft geen uitgesproken voorkeur aan voor zoet, zout of zuur.
Zoetekauw-hypothese
De aanname van de zogenaamde sweet tooth hypothese is dat mensen met een voorkeur voor zoet meer zoete snacks eten en ook meer fruit zouden eten. Hoewel er in deze studie inderdaad een positief verband lijkt te zijn tussen consumptie van zoete snacks en fruit, kan dat niet gerelateerd worden aan een smaakvoorkeur voor zoet. Uit deze studie blijkt dat juist de mensen die van zuur houden meer fruit eten.Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2000 consumenten uit Spanje, Polen, Griekenland en Nederland in het kader van Europees project ISAFRUIT. De studie laat ook zien dat er verschillen zijn tussen landen. Zo geven in Spanje meer mensen een voorkeur aan voor zout en in Polen hebben relatief meer mensen een voorkeur voor zuur.