De Graancirkel van Wilp

Op zondag 22 juli aanstaande organiseert biologisch landbouwbedrijf 'Erve 't Holt' van de familie Gooiker te Wilp een open dag. Het publiek krijgt zo een unieke kans om met eigen ogen de oude, soms bijna 'uitgestorven' rassen te zien die hier geteeld worden.

Tijdens deze dag kan men een route langs de oeroude graanvelden lopen die rondom de prachtig gelegen boerderij liggen. De wandeling start aan het begin van de Holtweg waar een parkeerplaats is ingericht. Vanaf dit punt loopt u langs het eerste veld met de Sint Jansrogge die tot 2.50 hoog kan worden en vroeger als dakstro werd gebruikt. Deze rogge heeft echter ook een specifieke smaak en is opgenomen in de Ark van de smaak van Slow-food. Naast deze rogge gaat de route verder langs velden met diverse tarwerassen. De meeste van deze rassen worden hier vermeerderd vanuit de genenbank, waaronder de 'Gelderse Risweit'; van dit ras was in 2011 wereldwijd nog maar 7 kilogram over. Vorig jaar heeft Erve 't Holt hiervan weer 70 kilogram zaad uit kunnen zaaien. 't Holt is ook het enige bedrijf in Nederland dat aan het vermeerderen is met Spelt van Hoosterhof. Dit is het enige Nederlandse spelt-ras wat in de genenbank aanwezig is. Daarnaast zijn er verschillende speltrassen die verwerkt worden tot heerlijk brood en pasta's. Ook wordt er een zomer- en wintertarwe ras geteeld, dat van Slow-Food in Zweden een prijs heeft gekregen voor smaak en kwaliteit.

Tijdens deze dag kunt u zien hoe het graan verwerkt wordt tot brood. Bakker Ben Effing bakt heerlijke broden en koeken in de houtgestookte oven. Uiteraard is er van allerlei lekkers te proeven en te koop. De koffie wordt verzorgd door Museumcafé de Kribbe met biologische koffie van Ten Have, er zijn biologische vruchtensappen van Harmen Peters en de jongste Imker van Nederland is aanwezig met verschillende soorten bijzondere honing van 'De Raat'.

U bent van harte welkom op dit bijzondere bedrijf van 11:00-17:00 uur. De wandelroute is ongeveer 2,5 kilometer. Voor meer informatie kunt u bellen met de familie Gooiker: 0571 261328.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven