Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schandaal plantversterkingsmiddel in Duitsland: 1 miljoen potten met bio-kruiden vernietigd

Sinds kort is in Duitsland het gebruik van plantversterkingsmiddel Vi-Care verboden. Dit middel bleek een hoger niveau aan DDAC te bevatten dan wettelijk toegestaan is. Veel telers hebben hierdoor onbewust hun bio-gewassen verontreinigd. Deskundigen voorspellen dat het schandaal in de komende weken nog groter zal worden.

Vooralsnog lijken in Noord-Rijnland-Westfalen vooral telers van biologisch geteelde kruiden getroffen te zijn. In de afgelopen weken zijn ongeveer één miljoen kruidenpotten vernietigd.

In de Duitse deelstaat zijn naar nu blijkt tenminste drie jaar biologisch geteelde kruiden verkocht die met dit middel behandeld zijn (Didecyldimethylammoniumchlorid). Dit heeft een in Nettetal gevestigde importeur aan RP Online bevestigd. Het bedrijf importeerde het middel uit de Verenigde Staten.

"Dit middel was erg populair", zegt Bernhard Rüb, woordvoerder van de Kamer van Landbouw van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. "Het zorgde voor een zeer effectieve bescherming tegen aantasting door schimmels, maar Vi-Care blijkt illegale additieven te bevatten."

De fabrikant van Vi-Care, het in Miami gevestigde Citrex, had het product aangeprezen als een zuiver biologisch product en certificaten gepresenteerd waaruit bleek dat het middel bestond uit een milieuvriendelijke citrusessentie. De producent is niet meer bereikbaar nadat het geval aan het licht is gekomen. "Het lijkt erop dat we hier met criminele activiteiten te maken hebben die de biologische AGF-sector grote schade heeft toegebracht", aldus een woordvoerder van het Noordrijn-Westfaalse ministerie van Milieu. Experts verwachten een verlies van in de miljoenen.

De woordvoerder benadrukt dat het ministerie vanaf nu nog beter in de gaten zal gaan houden welke plantversterkingsmiddelen er gebruikt worden. "We zullen uitgebreide tests gaan doen om te bekijken welke producten nog meer resten van het niet-goedgekeurde middel met zich meedragen. De officiële metingen kunnen de getroffen telers ook helpen om een schadevergoeding aan te vragen."

Bron: RP Online
Publicatiedatum: