'Gedrag nauwelijks veranderd'

Energie- en milieubewustzijn kinderen toegenomen

In de afgelopen jaren is het bewustzijn over energieverbruik en milieu bij Nederlandse kinderen en jongeren fors toegenomen. Maar hun gedrag is nog nauwelijks veranderd. Ouders spelen in dit proces een cruciale rol. Dit blijkt uit een studie van Nuon, uitgevoerd met Blauw Research.

Kinderen en jongeren tussen de zes en achttien jaar weten beter dan ooit tevoren welke apparaten stroom verbruiken en dat energieverspilling niet goed is voor het klimaat (70%) en de portemonnee (62%). In 2005 lagen deze percentages nog op 45% en 62%. Groene stroom is populair: driekwart van de kinderen en jongeren geeft daaraan de voorkeur.


Kloof

Er gaapt een kloof tussen wat kinderen weten en willen én daadwerkelijk doen. Slechts vier op de tien doet alle apparaten op de slaapkamer uit als zij die verlaten, dat is vergelijkbaar met 2005. En in de praktijk staan jongeren graag lang onder de douche (53% langer dan 10 minuten), blijft de koelkast open staan als er drinken wordt ingeschonken (bij 44%). Wanneer het koud is, gaat er bij de helft van de kinderen een trui aan, de andere helft zet de verwarming gewoon een graadje hoger (38%).

Internationaal Energie Agentschap

Energiebesparing is en blijft de allerbeste manier om de uitstoot van CO2 terug te dringen, meldde het Internationale Energie Agentschap (IEA) in juni 2012. "Dus is het cruciaal dat ook jongeren zich niet alleen bewust zijn van hun energiegebruik, maar ook daadwerkelijk hun gedrag veranderen", stelt Henri Kerkvliet, energieadviseur van Nuon.

Voorbeeldgedrag ouders

Uit het onderzoek blijkt verder dat er volop mogelijkheden zijn voor ouders om het energiegedrag van hun kinderen te veranderen. Ouders moeten daarvoor wel steeds aandacht hebben: 93% van de ouders merkt dat kinderen zuiniger met energie omgaan als zijzelf het goede voorbeeld geven. Ook de kinderen geven aan dat druk van de ouders telt bij besparen: 54% van de ondervraagde kinderen is hiervoor gevoelig. "Kansen voor ouders zijn er dus volop", stelt Kerkvliet van Nuon. "Maar ruim één derde (38%) van de kinderen bespreekt dit onderwerp nooit met hun vader of moeder. Ga daarom bijvoorbeeld het gesprek eens aan met je kinderen. Dat is cruciaal om het gedrag te veranderen."

Aantal stroomverbruikers neemt toe

Jonge kinderen en tieners hebben veel meer elektrische apparaten tot hun beschikking dan in 2005, zo wijst het onderzoek uit. 86% van de jonge kinderen heeft apparaten op de slaapkamer, gemiddeld drie stroomverbruikers per kind. Daarmee neemt het belang van gedragsverandering toe, voor het klimaat en de potemonnee. Spelcomputers, mobiele telefoons, televisies en iPods zijn eerder regel dan uitzondering. Al deze apparaten verbruiken veel stroom. Een moderne spelcomputer verbruikt tijdens het spelen bijvoorbeeld bijna 200 watt, drie keer zoveel als de platte TV waarop het apparaat is aangesloten (gebaseerd op 32" LED TV, gegevens consumentenbond.nl).

Lees het hele onderzoek hier

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven