Op de biologische boerderij 't Paradijs zorgt men graag voor mensen

Tholen - Mens en voedsel staan voorop bij boerderij 't Paradijs in Barneveld. Vanuit hun christelijke levensbeschouwing hebben IJsbrand en Caroline Snoeij een biologische boerderij die ondersteunend is aan mens en maatschappij. "Onze missie is om zorgvragers en hun familie een omgeving te bieden waar ze zichzelf kunnen zijn. Een omgeving waar zij aan hun gezondheid werken en middenin de samenleving staan."


De zorg voor mensen staat voorop bij 't Paradijs. Boven: Rick Timmerman bewerkt de akker met een wiedeg (links) en raapt eieren in de legstal (rechts). Onder: Een van de ouderen verzorgt de konijnen (links) en Pieter van den Berg ontgint een stuk grond om bosbessen te kunnen planten.

Om deze missie uit te kunnen voeren biedt 't Paradijs tal van activiteiten binnen het agrarisch bedrijf. "Wij ontvangen graag mensen met een specifieke zorgvraag. Voor hen heeft het deelnemen aan boerderij-activiteiten op het land, in de stallen of in de winkel een therapeutisch effect. Op 't Paradijs vinden mensen een plaats waar rust en activiteiten onder deskundige begeleiding worden gecombineerd. Het agrarisch bedrijf functioneert als professioneel productiebedrijf en zorgt daarmee voor een concreet en zichtbaar resultaat. Bovendien is het werken met planten en dieren stimulerend en activerend. Daarbij leggen wij de nadruk op iemands mogelijkheden. Er is ruimte voor elk individu."


De dagdienst van de Barneveldse gemeentelijke brandweer besteed een gedeelte van hun jaarlijkse uitje aan het bouwen van twee schuurtjes op het terrein van 't Paradijs.

Op 't Paradijs komen dagelijks mensen die om wat voor reden dan ook (nog) niet mee kunnen komen in het systeem van onze maatschappij. Soms komen er ook kinderen voor een time-out'' op de boerderij die geschorst zijn van school. Op de boerderij krijgen ze dagbesteding onder persoonlijke, professionele begeleiding. Een ander bijzonder project is de ouderenzorg die verleent wordt. "In de ontvangstruimte staat een beeld van ouderen in de poort. In de Bijbel is de poort de plaats waar ouderen zaten en verhalen doorvertelden. De schat aan ervaring die deze mensen hebben wordt hier ook doorgegeven." Het gebouw waar de ouderen een plek hebben op de boerderij vertelt ook een bijzonder verhaal over de kijk op mensen die IJsbrand heeft. "Ik wilde het eigenlijk slopen en vervangen, maar toen we het gebouw onder de stof vandaag kwam, bleek het een heel mooi gebouw te zijn. Na renovatie is het nu in gebruik voor de ouderenzorg. Wanneer je bij deze mensen 'het stof van de ouderdom' verwijdert zie je vaak hele mooie mensen tevoorschijn komen."


De aardbeien worden bewust op hoogte gekweekt

Vanuit zijn christelijke levensbeschouwing teelt IJsbrand zijn groenten biologisch, leveren zijn brandrode runderen biologisch vlees en is ook zijn pluimveehouderij Skal-gecertificeerd. "De aardbeien worden bij ons wel biologisch geteeld, maar we mogen ze alleen niet als zodanig verkopen. Ze worden namelijk op hoogte geteeld. De grond is biologisch en we gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Toch mogen we de aardbeien niet biologisch noemen, omdat ze niet in volle grond staan." De keuze voor de teelt op hoogte laat zien dat op 't Paradijs de zorg voor mensen voorop staat. "Op hoogte zijn de aardbeien veel gemakkelijker te plukken dan wanneer ze in de grond staan. Ook de ouderen kunnen nu gemakkelijk door de rijen lopen en de aardbeien plukken. Ik ben overtuigd biologisch teler, waarbij de zorg voor en de betrokkenheid van mensen bij onze producten net zo belangrijk zijn als het hebben van een certificaat."

Voor meer informatie:

IJsbrand Snoeij
Boerderij 't Paradijs
Bielderweg 1
3772 VM Barneveld
0342 401253
www.boerderijparadijs.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven