Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aftrap PlantyOrganic tijdens Open Dag proefboerderij Kollumerwaard

Op 5 juli jongstleden heeft de Rabobank met het overhandigen van de cheque ter waarde van 23.800 euro, de officiële aftrap gegeven voor het project PlantyOrganic. Met dit project is de grote wens van de vereniging Biowad (vereniging van biologische boeren in het waddengebied) in vervulling gegaan om onderzoek te doen naar een innovatief landbouwsysteem dat zichzelf van stikstof en overige mineralen voorziet.

Wridzer Bakker, voorzitter van Biowad, gaf in zijn inleiding het grote belang aan van onderzoek naar duurzame biologische bedrijfssystemen aan. De ambitie van Biowad, de vereniging van biologische boeren in de Noordelijke kleischil, is om zich voortdurend te blijven ontwikkelen richting een op alle fronten houdbare landbouw. Met een werkgroep is gekozen om zich in eerste instantie te richten op het sluiten van bedrijfskringlopen. Met het project PlantyOrganic wordt gezocht naar grenzen van de mogelijkheden: het geheel selfsupporting maken van een akkerbouwbedrijf. Hij betoogde erg blij te zijn met de financiële steun van de provincie Groningen, de provincie Friesland, de Rabobank en het Ministerie van EL&I. De ervaring leert, aldus Bakker, dat de agro-industrie niet bereid is dit soort initiatieven te ondersteunen terwijl het maatschappelijk belang van innovatief biologisch onderzoek groot is en blijft.



Het onderzoek wordt wetenschappelijk begeleid door het Louis Bolk Instituut. Onderzoeksleider Geert-Jan van den Burght onderstreepte het innovatieve karakter van de proef. Hij zegt hoge leerverwachtingen te hebben van dit onderzoek, te meer dat het bedrijfssysteem werkt met een niet kerende grondbewerking. Hierdoor krijgt het bodemleven de kans zich optimaal te ontwikkelen wat erg belangrijk is om de mineralen beschikbaar te krijgen uit de plantenresten en de bodem.

Na het overhandigen van de check en het onthullen van het proefveldbord gaf de directeur van Rabobank Noordenveld West Groningen, de heer Jaap Breugem, aan dat hijzelf maar ook de Rabobanken Noordoost-Friesland, Burgum-De Lauwers, Stad en Midden-Groningen, Noord-Groningen, Zuid- en Oost-Groningen dit initiatief van harte te ondersteunen. "Ik ben erg enthousiast dat deze groep ondernemers vooruit willen kijken en willen zoeken naar een landbouwsysteem dat de bodem niet uitput." Hij ziet het als de rol van de Rabobank boeren die werken aan een duurzame toekomst te ondersteunen: "Hun toekomst is onze toekomst", aldus van Breugem. De ruim 40 aanwezigen waaronder een groot aantal leden van de divers Rabo ledenraden kregen na het officiële gedeelte een rondleiding over het proefveld.
Publicatiedatum: