Meldplicht Schmallenbergvirus afgeschaft

De meldplicht voor veehouders en dierenartsen om misvormd geboren herkauwers te melden, wordt afgeschaft. Dit schrijft staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer.

"Op 20 december 2011 heb ik een meldplicht ingesteld voor veehouders en dierenartsen. Misvormd geboren herkauwers moeten gemeld worden, waarna het lam of kalf wordt opgehaald voor nader veterinair onderzoek bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI). Op 2 februari 2012 is ook voor laboratoriummedewerkers een meldplicht ingesteld voor het melden van besmettingen met het Schmallenbergvirus. Het doel van de meldplicht was het verzamelen van gegevens, zodat meer bekend zou worden over de aard en omvang van de nieuwe, onbekende ziekte veroorzaakt door het Schmallenbergvirus. Inmiddels is dat doel bereikt; er is veel informatie verzameld over de klinische en pathologische verschijnselen bij pasgeboren kalveren en lammeren. Via een eerste onderzoek op antistoffen is duidelijk geworden dat het Schmallenbergvirus zich over heel Nederland verspreid heeft. De impact van de ziekte is beperkt gebleven, slechts op een beperkt aantal rundvee- en schapenbedrijven zijn klinische verschijnselen gemeld (respectievelijk op 3,7% en 2,5% van de bedrijven). Er zijn, na serologisch onderzoek bij mensen door het RIVM, geen aanwijzingen dat het Schmallenbergvirus zich naar mensen kan verspreiden."

"Internationaal is besloten om de meldingen van het Schmallenbergvirus aan de OIE te beëindigen. Er is geen Europese meldplicht ingesteld. Dit alles overwegende heb ik besloten om de nationale meldplicht voor veehouders en dierenartsen van misvormd geboren herkauwers en de meldplicht voor laboratoriummedewerkers af te schaffen. Het verloop van het Schmallenbergvirus kan verder voldoende gevolgd worden via de reguliere monitoring van dierziekten in Nederland, de Basismonitoring dierziekten (uitgevoerd door de GD)."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven