Sla telen kan met kwart minder water

Sla kan geteeld worden met 25% minder water dan nu het geval is. Dit kan de teler een besparing tot 200 euro per hectare opleveren. Door minder water te gebruiken bij het sproeien, is de sla bovendien langer houdbaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Veg-i-Trade, een Europees consortium dat de impact onderzoekt van de klimaatverandering en globalisering op de voedselveiligheid van verse groenten en fruit. Veg-i-Trade wordt gecoördineerd door prof. Mieke Uyttendaele van de Universiteit Gent.

Veel voordelen

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat, wanneer 25% minder water wordt gebruikt om de planten te irrigeren, de houdbaarheid van de sla verhoogt, de randen van de sla na het snijden minder snel bruin worden, en de microbiologische kwaliteit behouden blijft. Het tegenovergestelde en daarom negatieve effect bleek wanneer 25% en 50% meer water werd gebruikt.

De nieuwe productiemethode biedt dus veel voordelen. In de eerste plaats levert dit betere sla op. Daarnaast is er, door minder water te verbruiken, een direct economisch effect. In deze crisistijden is elke kostenvermindering van belang voor de levensvatbaarheid van land- en tuinbouwbedrijven.

Rationeel waterverbruik past bovendien in een meer duurzame landbouw en helpt waterschaarste als gevolg van de klimaatverandering te beperken. Klimaatverandering kan leiden tot waterschaarste en hogere temperaturen. Omdat maar liefst 70% van de waterconsumptie in het kader van landbouw plaatsvindt, wacht de mediterrane telers de grote uitdaging om hun verbruik te verminderen door het waterbeheer te verbeteren.Test met verschillende hoeveelheden water

Het departement Levensmiddelenwetenschappen en Technologie van het Spaanse onderzoeksinstituut CEBAS-CSIC, een van de partners van Veg-i-Trade, heeft de invloed onderzocht van verschillende hoeveelheden water op de kwaliteit en veiligheid van Romeinse sla en ijsbergsla. Gedurende drie jaar zijn verschillende veldproeven gedaan op een experimentele boerderij in het Spaanse Almeria. Er werd geëxperimenteerd met 50% en 25% meer water dan gebruikelijk, met 50% en 25% minder water, en met de gewone hoeveelheid.

Veg-i-Trade

Dit onderzoek maakt deel uit van het Europese project Veg-i-Trade. Sinds mei 2010 doen 23 partners (universiteiten, onderzoekscentra, kmo's en grote industriële partners) uit 10 landen onderzoek naar virussen, bacteriën zoals E. coli, mycotoxines, en residuen van bestrijdingsmiddelen op verse voedingsmiddelen.

Veg-i-Trade bestudeert de mogelijke gevolgen van globalisering en klimaatverandering op de voedselveiligheid van verse producten. Het project wordt gecoördineerd door de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Universiteit Gent.

Klik hier om naar de website van Veg-i-Trade te gaan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven