De teelt van biologische kruiden voor de industrie biedt heel wat mogelijkheden. In België is het bedrijf Herbafrost een belangrijke speler in de industriële verwerking ervan tot diepvriesproducten.
Sinds 2000 is Herbafrost actief in de productie van biologische kruiden. Het bedrijf heeft twee vestigingen, in Hulshout en in Vladslo. De belangrijkste kruiden die verwerkt worden zijn bieslook (ringen en vlokken), daslook (ingevoerd uit Oost-Europa), dragon, kervel, koriander, knoflook (teentjes en blokjes), oregano, peterselie, rozemarijn, rucola, salie, tijm, tuinkers en uien. De grondstoffen komen nu voornamelijk van een beperkt aantal Belgische en Nederlandse bio-bedrijven die zich toegelegd hebben op deze teelten en met wie op de lange termijn wordt samengewerkt.
Daarnaast wordt ook in Italië en in Oost-Europa aangekocht. Ongeveer 5 procent van de omzet bij Herbafrost is biologisch. Ongeveer 90 procent van de totale omzet wordt op export gerealiseerd. Klanten zijn in belangrijke mate secundaire verwerkers die de kruiden gebruiken voor de bereiding van onder andere (diepgevroren) pizza, burgers en soepen. Kruiden zijn voor deze verwerkers een belangrijk en gezond smaakalternatief voor de minder gezonde vetten, zout en suikers. Het is de verwachting dat deze vervangingstrend in de toekomst nog sterker zal doorzetten en dat (biologische) kruiden daarom nog belangrijker zullen worden. Ook de retail is een belangrijke afnemer van biologische kruiden, meestal onder private label. In de Belgische retail bijvoorbeeld wordt diepgevroren biologische peterselie, bieslook, basilicum en dille verkocht.
De diepvrieslijn bij Herbafrost kan zo'n 1,5 à 2 ton per uur verwerken. Het product wordt individueel, in zeer korte tijd en op een zeer lage temperatuur diepgevroren tot een zogenaamd IQF product (Individually Quick Frozen).
Om in te spelen op de toenemende vraag is Herbafrost op zoek naar vollegrondstelers van biologische basilicum (±5 hectare – 12 à 15 ton/hectare), peterselie, dille, tuinkers (±20 ton - ±15 ton/hectare) en rucola (±20 ton – 12 à 14 ton/hectare). In mindere mate wordt ook gezocht naar producenten van salie en zuring. De voorkeur gaat uit naar percelen in de omgeving van de productiesites in Hulshout (Kempen) en Vladslo (Diksmuide). Dit is belangrijk om de logistiek (bijvoorbeeld oogstmachines) en de kwaliteit van het product optimaal te houden. Het zaaizaad wordt door Herbafrost aangeleverd en het zaaitijdstip wordt in overleg en in functie van het oogsttijdstip vastgelegd.
Belangrijk is dat het afgeleverde product vrij is van onkruid. Per perceel en per lot worden voorafgaand en tijdens de teelt of bij de oogst analyses op zware metalen en pesticiden uitgevoerd. De contractprijs voor de kruiden is algemeen gesproken lager dan voor dezelfde producten op de versmarkt. Daar staat wel tegenover dat het volume veel groter is en dat alles in één keer kan worden aangeleverd. Dit verhoogt de efficiëntie en drukt bijgevolg de kostprijs.
Bron: BioForum
Abonneren
Vacatures
Zoekt telers van basilicum, peterselie, dille, tuinkers en rucola
Herbafrost ziet voldoende kansen voor biologische kruiden
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-15 Roomijs van BD-landbouwer Tim Moerman in BinnensteBuiten
- 2023-05-08 "Klanten kunnen op afroep de verse bio-ingrediënten van ons afnemen"
- 2023-03-15 Meteen veel vraag naar biologisch gevriesdroogd groentepoeder
- 2023-03-13 The Nice Company viert tiende verjaardag
- 2023-01-27 "Wij hopen dat de vraag naar biologisch gaat aantrekken, daar willen we op voorbereid zijn"
- 2023-01-25 "Producent, retailer en consument zullen de prijsstijgingen samen moeten dragen"
- 2022-09-15 "Het allerlekkerste roomijs met cookies kan én moet echt door en door duurzaam zijn"
- 2022-07-22 Zijn bitterballen en kroketten uit eigen fabriek nog lekkerder?
- 2022-07-22 "De perfecte match samengesmolten tot één limited edition"
- 2022-07-12 Ice Cream Factory presenteert nieuwe varianten vegan-, room- en vruchtenijs
- 2022-06-21 "We hebben onze eigen salty caramelsaus laten ontwikkelen"
- 2022-04-29 Nieuw: Vegan Royaal met amandelstukjes
- 2022-04-22 Romige nieuwkomers onder Ice Cream Factory
- 2021-12-22 Nieuw bij QSTA voor foodservice: Wholey smoothies, bowls en shakes
- 2021-11-19 Cookie Dough Caramel nieuw van West Coast Frozen Yoghurt
- 2021-10-27 Nieuw duurzaam ijsconcept: Little Cow & Cookies
- 2021-10-08 Regenboogwaterijs teruggeroepen
- 2021-10-05 Veiligheidswaarschuwing voor AH Bio bosfruit ijsjes
- 2021-10-04 Fruit Peak en Fruit Wave uit voorzorg teruggeroepen
- 2021-09-01 Meer bio-snackopties bij Gimsel