Dadels uit Tunesië behandeld met de EcO2 ongediertebestrijdingstechniek

Tholen - Een Tunesisch bedrijf dat biologische dadels exporteert behandelt de dadels met de EcO2 Controlled Atmosphere (CA)-techniek. De EcO2 CA-techniek wordt toegepast om de dadels van South Organic, ook bekend als Gebana Maghreb, op een milieuvriendelijke manier te behandelen tegen ongedierte. Pieter van Rennes, EcO2-accountmanager van het project in Tunesië: "In 2012 breiden ze uit met drie behandelkamers om zo in de vraag van de biologische markt te voorzien."


De behandelcontainer in aanbouw in Tunesië (2008)

South Organic heeft sinds 2008 een EcO2-behandelinstallatie staan. De vraag naar biologische dadels uit Tunesië voor de lokale en internationale markt groeit. Boeren produceren dadels zonder het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest of gentechnologie. Om aanwezig ongedierte te bestrijden is het zeer belangrijk dat er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. "South Organic kan met de uitbreiding jaarlijks ongeveer 5000 m ton behandelen", zegt Taieb Foudhaili, directeur van South Organic Tunisia. "Ik heb gekozen voor Eco2 omdat ik het systeem nu ken en vertrouw. De goede samenwerking met Nederland en Vietnam vind ik erg belangrijk."De EcO2 CA-techniek wordt toegepast op biologische producten zoals rijst, cacao, specerijen, zaden, peulvruchten, noten, bakmeel etcetera. Pieter: "Het toepassen van Controlled Atmosphere is een 100% non-toxische bestrijdingstechniek welke zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de producten niet aantast. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van bestaande stoffen in de lucht en het laat dus geen residuen achter. Uitsluitend de samenstelling van de lucht wordt aangepast. Geheel natuurlijk en milieuvriendelijk."

 
De dadels zijn Bio-Suisse, EU-Bio en NOP-gecertificeerd. Gebana Maghreb en de boeren coöperaties van Bargouthia en Derjine zijn FLO (Fairtrade Labelling Organisation) gecertificeerd. Deze Bio en Fairtrade-certificering zorgen voor positieve vooruitzichten voor de regio.

South Organic zet zich in om de kleine landbouw in Kebili te versterken. "De activiteiten van South Organic hebben als doel om de boeren te ondersteunen bij het toepassen van traditionele teeltmethodes en daarbij het gebruik van kunstmest en herbiciden te vermijden. Door het betalen van stabiele en eerlijke prijzen, het adviseren inzake biologische productie en door middel van effectieve samenwerking, is South Organic succesvol geweest in het genereren van een eerlijke waarde voor de producten van de kleine boeren in de regio, ongeveer 250 families profiteren van hun activiteiten."


Behandelkamers zoals deze kunnen door EcO2 gebouwd worden. De Controlled Atmosphere, welke EcO2 uitvoert om ongedierte te bestrijden, is een toegestane techniek conform de biologische productiemethode vastgelegd in verordening (EG) Nr. 834/2007.

Voor meer informatie:

Taieb Foudhaili
South Organic
south_organic@gnet.tn
www.gebana.com

Pieter van Rennes
EcO2
0186 651010
pvanrennes@eco2.nl
www.eco2.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven