Vreeken’s Zaden al meer dan 80 jaar succesvol in handel zaden

Tholen - De bezoekersteller op de website van Vreeken's Zaden uit Dordrecht staat inmiddels bijna op 2 miljoen. Dat is niet gek als je bedenkt dat Ton Vreeken, de derde generatie in het familiebedrijf, inmiddels een wereldwijd netwerk heeft: "Mijn liefde was en is het opbouwen van collecties en deze aanbieden aan kwekers en hobbytuiniers. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een indrukwekkende collectie oude en nieuwe rassen."


Ton op zijn werkplek, het zenuwcentrum van zijn (voor een groot deel online) zaadhandel.

Het familiebedrijf werd in 1926 gestart door de grootvader van Ton nadat hij het vak geleerd had bij Fa van Namen Zaden. "Mijn opa en mijn vader waren allebei gepassioneerd door het veredelingsvak. En niet zonder resultaat. Met eenvoudige middelen, groot inzicht en een fijne neus voor het vak ontwikkelde mijn grootvader toprassen bij gewassen als knolselderie, uien, stamslabonen, stokslabonen, stoksnijbonen, prei, komkommers en kropsla. Enkele kom je nog tegen: stamslaboon Prelude werd evenals stokslaboon Largo aan Royal Sluis verkocht. Stamslaboon Montano kwam in handen van Holland Select."


Het pand van Vreeken's Zaden dat al sinds 1926 in gebruik is door de familie.

In de 70-er jaren wordt het tuincentrum aan de Voorstraat geopend. Ton komt als tiener dan in de zaak werken en is onder andere verantwoordelijk voor de winkel, de proeftuin en het tuincentrum. De ontwikkelingen in het zaadveredelingsvak zijn voor het relatief kleine bedrijf niet vol te houden en het ontwikkelen van eigen rassen stopt bij Ton's vader. "We beperken de teelt tot het vermeerderen van bijzondere rasjes. Dit gebeurt onder contract bij gespecialiseerde kwekers, bijvoorbeeld op Tholen."


De karakteristieke binnenplaats is decor van het tuincentrum van Vreeken's Zaden

De klantenkring van Vreeken's Zaden bestaat tegenwoordig uit hobbyisten of kwekers op zoek naar nieuwe gewassen en biologische tuinders en restaurants, die aparte gewassen laten telen voor een originele menukaart. "Wat hebben we toch een enorm boeiend vak! Wekelijks ontdek ik nieuwe mogelijkheden of leer ik iets van een vakgenoot of gespecialiseerde hobbyist."


Het proces van zaden in zakjes inpakken in beeld. Trudy weegt de zaadjes nauwkeurig af (linksboven). Raymond vult, dicht en beplakt de zakjes met een etiket (rechs). De schappen in de winkel worden gevuld met de zakjes.

De orders die binnenkomen worden vanuit de winkel 'geraapt'. De zakjes met zaden van onder andere allerlei 'vergeten groenten' hangen daar overzichtelijk bij elkaar. Het inpakken van deze zakjes gebeurt boven de winkel. "We hebben de kleine ruimtes in het oude pand creatief benut door onder andere de voorraad in kratjes op wielen te bewaren. Het complete magazijn is daardoor verrijdbaar."


Orders komen veelal digitaal binnen via de webshop (linksboven). Grote bestellingen worden ingepakt (rechtsboven). Het verrijdbare magazijn (rechtsonder). De winkel (linksonder).

Ook wanneer de teller op de site door de grens van 2 miljoen heen gaat blijft Ton zijn werk met plezier het liefst nog lang doen. "Onze missie blijft het bijeenbrengen van een uniek sortiment en introductie van soorten of rassen op de hobbymarkt."

Voor meer informatie:

Ton Vreeken
Vreeken's Zaden
Voorstraat 448
3311 CX Dordrecht
078 6135467
info@vreeken.nl
www.vreeken.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven